Kamers met Aandacht zoekt woonruimte voor jongeren die nog net niet zelfstandig kunnen wonen.
Kamers met Aandacht zoekt woonruimte voor jongeren die nog net niet zelfstandig kunnen wonen. Kamers met Aandacht

Kamers met Aandacht zoekt mensen met ruimte in hun huis en hun hart

4 januari 2022 om 08:00 Maatschappelijk

ZEIST Wil Verbiezen uit Zeist verhuurt sinds ruim een jaar een ruimte als Kamer met Aandacht aan een 22-jarige man die niet helemaal zelfstandig kan wonen. Hij ziet er alleen maar voordelen van. Kamers met Aandacht is op zoek naar meer verhuurders. 

door Agnes Corbeij

Kamers met Aandacht is opgericht in 2019 door Bianca van der Neut uit Utrecht, op dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Ze werkt in de zorg en zag het vaak misgaan met jongeren tussen de 18 en 23 jaar die op zichzelf gingen wonen. ,,De stap is groot en met het ontbreken van een sociaal vangnet worden vragen of drempels voor hen dan al snel veel grotere problemen.” 

Daarom helpt Kamers met Aandacht juist die groep, op weg naar zelfstandigheid. Van der Neut: ,,Het vinden van verhuurders, mensen met ruimte over in hun huis en hart, is een uitdaging. De overspannen woningmarkt helpt daar niet bij, maar de tijd lijkt daarmee juist ook rijp voor alternatieve manieren om woonruimte benutten.” 

COACHING  Wil Verbiezen las over Kamers met Aandacht en nam contact op. ,,Ik heb eerder coachingsactiviteiten voor schoolgaande jeugd gedaan, als vrijwilligerswerk. Dat paste me heel goed. Daarbij gaf ik jongeren handvatten om verder te kunnen.” Verbiezen las de oproep van Kamers met Aandacht en besloot te reageren.

Hij heeft een positieve fibe te pakken sinds hij hier woont en daar mag ik deel van uitmaken.

Het mes snijdt voor hem aan verschillende kanten. ,,Ten eerste kan ik een bijdrage leveren aan de woningnood. Ook heb ik inkomsten van de huur. Daar bovenop kan ik iemand helpen zichzelf te ontwikkelen en heb ik iedere dag aanspraak.” Sinds eind 2020 woont deze jongen bij Wil in huis. ,,We delen de badkamer, keuken en het toilet. Hij werkt als bezorger bij de supermarkt, dus we eten lang niet altijd samen. We spreken elkaar wel iedere dag.”

MUZIEK  Dat praatje is voor beiden prettig. ,,Voor mij is het ook even aanspraak. En ik help hem ermee. Hij krijgt feedback van mij en kan zichzelf ontwikkelen. In het jaar dat hij hier woont merk in een duidelijke verandering. Hij kwam uit een onrustige situatie en nam veel agressie, haat en gespannenheid mee. Inmiddels is hij veel rustiger, dat merk ik alleen al aan de muziek die hij draait.”  

Verbiezen raadt anderen aan te overwegen een kamer te verhuren op deze manier. ,,Het is goed voor hem, goed voor mij en goed voor de samenleving. Voor veel mensen, vooral alleenstaanden, kan dit een uitkomst zijn. Als je het niet erg vindt een stukje privacy op te geven. Mij geeft het veel voldoening, omdat ik iets voor een ander kan betekenen. Hij heeft een positieve fibe te pakken sinds hij hier woont en daar mag ik deel van uitmaken. Dat is waardevol.”  

Bij Kamers met Aandacht kan de verhuurder zelf kiezen hoe lang de huurder blijft, van minimaal 1 jaar tot maximaal vijf jaar. ,,Wij hebben drie jaar afgesproken. Dat maakt het overzichtelijk.” 

Meer informatie is te vinden op kamersmetaandacht.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie