De vlag van Oekraïne wappert op het gemeentehuis aan Het Rond in Zeist.
De vlag van Oekraïne wappert op het gemeentehuis aan Het Rond in Zeist. Gemeente Zeist

Austerlitz helpt vluchtelingen Oekraïne

Maatschappelijk

AUSTERLITZ Een aantal organisaties uit Austerlitz heeft de handen in elkaar geslagen om de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te coördineren. Een eerste groep heeft inmiddels een onderkomen gekregen in de groepsaccommodatie van de Paasheuvelgroep. Ook zijn er enkele vluchtelingen bij particulieren in Austerlitz aangekomen. De organisaties regelen allerlei activiteiten: het Beauforthuis heeft dit weekend al eten gebracht, mensen kunnen er gratis koffie halen. Austerlitz Zorgt gaat ook mensen uitnodigen voor Austerlitz Eet en andere activiteiten in het dorpshuis.

ER IS NOG VEEL NODIG

Voor de vluchtelingen zijn op dit moment diverse zaken nodig; spullen, maar ook hulp van vrijwilligers. Actuele informatie daarover is te vinden op de website van Austerlitz Zorgt

De mensen uit Oekraïne zouden het ook leuk vinden kennis te maken met Austerlitzers. Met hen bijvoorbeeld iets in de omgeving te gaan zien. Of gewoon vragen te kunnen stellen over hoe het in dit land allemaal gaat.

WOONRUIMTE

Er is zeker nog behoefte aan woonruimte. Het uitgangspunt van de gemeente is dat dit bij voorkeur zelfstandige woonruimte is met een eigen kookgelegenheid en douche/wc. Particulieren kunnen woonruimte aanbieden, maar dat loopt niet via de gemeente. Neem hiervoor contact op met TakecareBnB: https://takecarebnb.org/gastgezin/

Mocht u vluchtelingen opvangen, dan kunt u bij de gemeente Zeist terecht voor zaken als leefgeld, werk, school, psychische ondersteuning en zorg. Er wordt onderzocht of er plekken in Austerlitz zijn voor meerdere gezinnen tegelijk.

Ook als u een klus heeft kunt u dat melden. De vluchtelingen willen dit graag doen. Er moet wel een redelijke vergoeding tegenover staan. Zo helpt u natuurlijk ook!

AANMELDEN EN VRAGEN

Heeft u spullen, een klus of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Meld dat dan bij Marianne Veenema. Zij coördineert het aanbod vanuit Austerlitz.

Mail: oekraine@austerlitzzorgt.nl Belt u Marianne liever? Ze is bereikbaar op 06-30610451.

Wilt u contact met de gemeente Zeist, dan vraagt de gemeente nog even geduld. Er komt binnenkort een loket en een FAQ op de website. We houden u hiervan op de hoogte.

Voor aanmelding als vrijwilliger in Zeist kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale Zeist, welkominzeist@meanderomnium.nl. Voor meer informatie, kijk op https://www.vrijwilligerscentralezeist.nl/vrijwilligers/alles-over-vrijwilligerswerk/hulp-voor-oekraine/default.aspx

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 1 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 20 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 20 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren