Afbeelding

SchuldHulpMaatje: ,We kunnen je helpen weer op orde te komen’

11 januari 2023 om 06:32 Maatschappelijk

ZEIST SchulpHulpMaatje is een landelijke organisatie met meer dan honderd plaatselijke afdelingen, die mensen bijstaat met schulden en geldzorgen. ‘Samen lukt ‘t’, is het motto. Ook Zeist heeft een afdeling. 

Meer dan twintig vrijwilligers helpen hier mensen met geldzorgen om weer overzicht over hun financiële situatie te krijgen, en zo te werken aan hun toekomst. Mary Otten en Oebele Brouwer zijn twee van die SchuldHulpMaatjes, allebei nu zo’n vijf jaar. Ze praten enthousiast over hun vrijwilligerswerk bij deze organisatie. Het is een fijne manier om echt iets voor de ander te kunnen betekenen, vinden ze.

ANGST EN SCHAAMTE ,,In de schulden raken, dat kan iedereen overkomen, en echt niet alleen door eigen schuld’’, zegt Mary Otten, ,,maar het is een hele stap om hulp in te roepen.’’ ,,De angst en schaamte zijn vaak groot. Het is heel moeilijk om te zeggen dat je schulden hebt’’, voegt Oebele Brouwer eraan toe. 

ZORGEN Als je schulden hebt kun je je daar vreselijk veel zorgen over maken. Soms durven mensen hun post niet meer open te maken waardoor de zorgen nog groter worden (en de problemen soms ook). ,,Een overzicht van je inkomsten en uitgaven kan rust brengen. Die stapel post blijkt dan niet zo groot als het lijkt en vaak daagt het besef dat je er uit kunt komen,’’ zegt Otten. 

HULP BIEDEN Een SchulpHulpMaatje kan je helpen met dat overzicht en suggesties doen hoe je je schulden op kunt lossen. ,,Wij zeggen niet wat iemand moet doen. We laten de regie bij de mensen zelf en helpen ze om tot inzicht te komen wat ze kunnen doen’’, zegt Brouwer. 

DANKBAAR WERK Hij vindt het dankbaar werk maar het is niet altijd makkelijk: ,,We worden niet altijd met koffie en taart ontvangen maar moeten mensen soms echt motiveren om iets te doen aan hun schulden.’’ 

Dan is het fijn dat er voor de SchuldHulpMaatjes veel ondersteuning is. ,,Je staat er bij de mensen thuis alleen voor maar je weet dat je onderdeel van een team bent. Als maatjes hebben we veel mogelijkheden voor feedback en er is elke maand een bijspijkeravond.’’ Een financiële expert hoef je niet te zijn, zegt Otten, ,,Je moet je kunnen verplaatsen in de ander. Iedere cliënt is uniek en schuldproblematiek gaat bijna altijd gepaard met andere problemen.’’ Brouwer: ,,Het geeft zoveel voldoening om er te kunnen zijn voor de mens die jou nodig heeft.’’

Meer informatie: www.shmzeist.nl of info@shmzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie