Een potje ganzenbord. Dat kunnen veel bewoners op de beschermde afdeling van Aliantus wel spelen. Ank van Veldhuijzen doet het graag.
Een potje ganzenbord. Dat kunnen veel bewoners op de beschermde afdeling van Aliantus wel spelen. Ank van Veldhuijzen doet het graag. (c)

Buurvrouw Ank (87): Vrijwilligerswerk maakt je blij!

14 februari 2023 om 06:50 Maatschappelijk

ZEIST Vrijwilliger Ank van Veldhuijzen en activiteitenbegeleidster Ingrid zitten tussen zeven bewoners van de beschermde omgeving van Aliantus Oud Seyst. De theekopjes zijn leeg, het spel begint.

Op de lange tafel ligt een tafelcurlingspel: een gladde, kunststof plaat met curlingschijven, niet groter dan een gemiddelde damsteen. De plaat verhuist van speler naar speler. De schijven moeten naar de rode cirkel aan het einde van de baan. Kracht vraagt het niet, wel concentratie en wat geluk. Om de Olympische sport goed na te bootsen haalt Ingrid een schuursponsje tevoorschijn waarmee ze de baan poetst, voor de curlingschijf uit. Haar actie zorgt voor de nodige vrolijkheid aan tafel. Dan komen de bitterballen binnen. Even wachten tot die wat zijn afgekoeld.

Ank van Veldhuijzen was 85 toen ze begon als vrijwilliger bij Aliantus Oud Seyst, een particuliere woonzorginstelling voor ouderen aan de Maurikstraat. ,,Sinds Burendag 2021 ben ik hier een middag in de week actief. Gezien m’n leeftijd had ik niet gedacht dat ze me nog wilden hebben, maar het tegendeel is waar.’’ 

De kwieke buurvrouw - Ank woont met haar echtgenoot iets verderop in de Maurikstraat - kwam op die Burendag voor het eerst binnen bij de zorginstelling. Ze is een ervaren organisator en stond voor de klas op de kleuterschool. ,,Daar moest ik mee stoppen bij mijn trouwen. Toen ben ik vrijwilligerswerk bij de kerk gaan doen.’’ Ze speelde daarnaast dwarsfluit bij Drumfanfare Jonathan. 

,,Ik kan niet stilzitten. Ik ben ruim twaalf jaar vrijwilliger geweest voor Omnium bij het zwemmen voor ouderen. Supergezellig was dat. Twaalf jaar lang was ik coördinator voor de PCOB. Ook leuk om te doen. Ik fietste door heel Zeist om onze leden vanaf 85 jaar rond hun verjaardag een attentie te bezorgen. 

Ik was bang dat het vrijwilligerswerk voor mij nu wel over zou zijn, maar gelukkig kwam dit op mijn pad.  Het werkt twee kanten op, ik word er zelf ook blij van.’’

Aliantus Oud Seyst heeft ruimte voor vijftien nieuwe vrijwilligers om met bewoners (met en zonder rolstoel) te wandelen, een spelletje te spelen, een praatje te maken of om met bewoners te werken in de tuin. Meer weten? Neem contact op met Ingrid, tel. 030 - 2041111 of: Ingridcremers@aliantus.nl

Aliantus Oud Seyst doet mee met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland op 10 en 11 maart. Zie: www.nldoet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie