In de Haagse Rijklof van Goensstraat brak op 24 september 2022 een grote brand uit in een hennepkwekerij op een zolder.
In de Haagse Rijklof van Goensstraat brak op 24 september 2022 een grote brand uit in een hennepkwekerij op een zolder. Regio 15

Stedin: meld vermoedens van brandgevaarlijke hennepkwekerij

25 maart 2023 om 21:52 Maatschappelijk

ZEIST Netbeheerder Stedin stopte in 2022 samen met politie en gemeenten 266 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Dat is minder dan een jaar eerder, toen waren het er 405. In Zeist zijn in het afgelopen jaar twee kwekerijen opgerold.

Het vermoeden is dat er niet minder hennepkwekerijen zijn, maar dat criminelen de illegale kwekerijen beter weten te verbergen. Daarnaast ontvangen Stedin en de politie minder meldingen van omwonenden. Het risico op brand bij deze kwekerijen is heel groot. Stedin roept daarom bewoners op om, mede vanwege de eigen veiligheid, vermoedens van hennepkwekerijen altijd te melden.

WONINGBRANDEN

Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen. ,,In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin. ,,Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen. Stedin blijft zich samen met andere netbeheerders, gemeenten en politie inzetten om zoveel mogelijk van deze gevaarlijke situaties te stoppen. We kunnen pas echt aan de slag als omwonenden ons tippen.’’

GEVAARLIJKE SITUATIE

In de Haagse Rijklof van Goensstraat brak op 24 september 2022 een grote brand uit in een hennepkwekerij op een zolder. De zolder brandde uit en de woningen eronder hadden flinke waterschade. Vanwege de gevaarlijke situatie moesten omwonenden tijdelijk hun huis uit. Niemand raakte gewond.  

ENERGIEDIEFSTAL

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. De 266 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen voor 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt lang niet in alle gevallen. Als dat niet lukt, betaalt uiteindelijk de maatschappij de rekening.

MINDER MELDINGEN

Stedin ziet al jaren het aantal opgerolde hennepkwekerijen in de regio teruglopen. Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners, maar ook het aantal tips loopt terug. Exacte reden van het uitblijven van tips is niet bekend. Stedin vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen met isolatie, filters en koeling.

HENNEPCONTAINER

Stedin gaat ook in 2023 inzetten op meer voorlichting met de ‘hennepcontainer’ op weekmarkten, veiligheidsmarkten en beurzen. In deze zeecontainer is een hennepkwekerij nagebouwd en kunnen bewoners kennis maken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. Doel hiervan is dat bewoners eerder de signalen van een hennepkwekerij herkennen en weten welke actie ze moeten ondernemen.

TIPS VAN BEWONERS


Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners. Op de website van de politie staan tips hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.stedin.net .
 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie