Mohamed Esleem maakt vlaggenlijnen bij de Kringloop. Op de Vrijwilligersmarkt kun je onder andere daarin een workshop doen.
Mohamed Esleem maakt vlaggenlijnen bij de Kringloop. Op de Vrijwilligersmarkt kun je onder andere daarin een workshop doen.

Vrijwilligersmarkt Zeist breidt uit naar het Walkartpark

30 augustus 2023 om 10:18 Maatschappelijk

ZEIST De Vrijwilligersmarkt is een begrip in Zeist. Het is dé plek voor organisaties die vrijwilligers zoeken om zichzelf te laten zien. Mensen die op zoek zijn naar (ander) vrijwilligerswerk kunnen zaterdag 16 september van 13.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen in de keuken van verschillende organisaties. Vanwege de grote belangstelling de afgelopen jaren wordt de markt uitgebreid naar het Walkartpark.

Wat levert de vrijwilligersmarkt organisaties op? ,,De meeste organisaties vonden wel een of twee nieuwe vrijwilligers’’, vertelt Silke Paap. Zij is coördinator bij de Vrijwilligerscentrale Zeist, een onderdeel van MeanderOmnium. Silke organiseert de markt met haar collega-coördinator Sabine Horsting. Ze verwacht veel van de uitbreiding van de markt naar het Walkartpark. ,,Het biedt organisaties de gelegenheid om meer van zichzelf te laten zien dan alleen een flyer of een foto.”

ERVAAR HET ZELF!

Een zorgorganisatie kan de duofiets meenemen, zodat de bezoeker kan ervaren hoe het is om daarmee op pad te gaan. Kindervakantiespektakel Lobbus komt met een kinderactiviteit. Fairtrade Zeist en de Wereldwinkel brengen een spel mee waarmee je je voetafdruk kunt meten. Kringloop Zeist - ook een organisatie die plek heeft voor vrijwilligers - laat zien hoe je afgedankte gebruiksartikelen kunt upcyclen.

Inmiddels hebben vijftig (deel)organisaties zich aangemeld en zijn de kramen gevuld; de inschrijving is gesloten. De organisatie richt zich nu op het werven van bezoekers. De vraag naar vrijwilligers groeit sneller dan het aanbod. ,,Vorig jaar hebben we honderdnegentig mensen binnen gehad. Nu mikken we op driehonderd bezoekers.” 

FLEXIBEL

Nog altijd willen veel mensen vrijwilligerswerk doen. Wel verschuift de behoefte van vrijwilligers om op vaste momenten te werken naar meer flexibiliteit. Voor twintigers en dertigers is alles flexibel: je werktijd en je vrije tijd. Veel organisaties moeten in dat opzicht nog een slag maken, al zijn er ook veel vormen van vrijwilligerswerk waarbij je je tijd zelf flexibel kunt invullen. Denk bijvoorbeeld aan maatjesprojecten; daar kunnen aanbieder en vrager vaak zelf de tijden afspreken.

De Vrijwilligersmarkt 2023 is zaterdag 16 september van 13.00 tot 16.00 uur in het gemeentehuis aan Het Rond en in het Walkartpark, naast het gemeentehuis. Als sfeermakers zijn twee accordeonisten en een koor uitgenodigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie