Afbeelding

Daar is de nieuwe wensambulance!

9 september 2023 om 17:09 Maatschappelijk

ZEIST Met zwaailicht, sirene, rook en een strik erom reed de nieuwe ambulance van Stichting WensAmbulance Utrecht zaterdagmiddag uit de brandweerkazerne in Zeist. Daarna trokken voorzitter Hans Agterberg en wethouder Laura Hoogstraten de strik los als teken dat het nieuwe vervoersmiddel officieel in gebruik is genomen.

Vrijwilligers vervullen met de wensambulance wensen van mensen in de laatste fase van hun leven. Per rit zitten een verpleegkundige of een verzorgende en een beroepschauffeur op de ziekenwagen. De ambulance in de kazerne in Zeist rijdt door de hele provincie Utrecht en krijgt jaarlijks zo’n honderd verzoeken. 

,,We zijn in 2016 begonnen met helemaal niets en zes velletjes papier’’, zegt stichtingsvoorzitter Hans Agterberg bij de officiële ingebruikname. ,,We hoopten in eerste instantie een voertuig van de RAVU te kunnen gebruiken, maar zij hebben al hun ambulances nodig en dus moesten we sparen. In 2018 konden we een ambulance aanschaffen. Onze eerste rit was een kinderwens: het meisje Alette kon dankzij deze inzet met haar ouders en andere gezinsleden naar Disney on Ice. Dat had wel impact.’’

NAAR OEKRAÏNE

Na zes jaar intensief gebruik was de stichting toe aan een nieuwer exemplaar. Verschillende organisaties leverden een financiële bijdrage om een moderner tweedehands voertuig aan te schaffen. ,,Dat viel nog niet mee,’’ weet de voorzitter. ,,Toen we begonnen met zoeken brak de oorlog in Oekraïne uit en kocht dat land gebruikte ziekenwagens op. Uiteindelijk hebben we er toch een gevonden. En het mooie is: onze oude gaat naar Oekraïne en kan daar dienst doen om gewonde soldaten te vervoeren.’’ 

Het is de bedoeling dat de nieuwe ambulance tussen de vijf en acht jaar dienst zal doen voor pre-terminale en terminale volwassenen en kinderen. 

LELIJK EENDJE 

De Stichting is trots op de nieuwe aanwinst. ,,Deze is veel comfortabeler voor de patiënt,’’ vertelt Els van Logchem. Zij is secretaris van het stichtingsbestuur en vergelijkt de oude met een Lelijke Eend en de nieuwe met een Mercedes. Ook voor de vrijwilligers is het een grote verbetering. De nieuwe ambulance beschikt over een elektrische brancard en dat scheelt heel veel tilwerk. 

Wethouder Hoogstraten verricht de officiële opening en benadrukt hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers is bij dit ,,impactvolle en confronterende werk.’’ Ook biecht ze een guilty pleasure op. ,,Ik kijk op de socials heel graag naar filmpjes van de wensambulance en het mooiste vind ik de ritten naar een manege, waar mensen afscheid nemen van hun paard.’’

Na de toespraken was het tijd voor de onthulling. Op de openbare weg is het niet toegestaan, maar op het kazerneterrein zette de chauffeur zwaailicht en sirene aan en reed hij de ambulance door wolken rook uit de garage. Daar haalden Hoogstraten en Agterberg de strik eraf.

Aansluitend was de jaarlijkse vrijwilligersontmoeting van Stichting WensAmbulance Utrecht. Tussen de tachtig en honderd vrijwilligers kwamen naar de kazerne om te genieten van een uitgebreide BBQ.


De officiële onthulling. 

De officiële onthulling.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie