Jola Brocaar (l) is al vanaf het begin lid van de ASZ, Nanja van Denderen nog maar net. Ze zijn blij met de jarige seniorenvereniging.
Jola Brocaar (l) is al vanaf het begin lid van de ASZ, Nanja van Denderen nog maar net. Ze zijn blij met de jarige seniorenvereniging.

Jubileumfeest tienjarige ASZ: voor leden door leden

13 september 2023 om 11:28 Maatschappelijk

ZEIST  Albert van Kuijk was in 2012, samen met vier oud-leden van de ANBO, de initiatiefnemer van de oprichting van een nieuwe seniorenvereniging in Zeist, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ).

Het was een schot in de roos want nu, tien jaar later, zijn ruim 1700 mensen lid en maken gebruik van allerlei activiteiten, van borreluurtjes tot busreizen en van bridge tot wandelvoetbal. Dinsdag 19 september wordt vanaf 13.30 tot 16.00 uur een groot lustrumfeest gevierd in de kerk van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist. Parkeren kan op het terrein aan de Zinzendorflaan.

Voor leden door leden is het motto van het programma waarin optredens van het Senioren Harmonieorkest van de provincie Utrecht, het ASZ-ensemble, ASZ-koor en ASZ-toneel met de eenakter Dinner for One. Omstreeks kwart voor vier is de grote muzikale finale waarna gelegenheid is om met elkaar na te praten. De kosten bedragen 11 euro en ook niet-leden zijn van harte welkom! Aanmelden kan via www.seniorenzeist.nl of elke dinsdagmiddag tussen drie en vier in het Torenlaan theater.

TWEE LEDEN

Een dag voor haar pensioen zit Jola Brocaar (67) ontspannen achter een kopje cappucino in Figi. Ze is geenszins van plan om helemaal te stoppen met werken maar wil het wel wat rustiger aan gaan doen. Zij is seniorencoach en bewindvoerder en maakt daarin vaak moeilijke situaties mee. ,,Ík heb wel geleerd het goed van me af te zetten, anders hou je het niet vol.” Jola Brocaar is lid van het eerste uur van de ASZ  ,,Ik las in de krant dat Albert van Kuijk de Seniorenvereniging had opgericht en het sprak me direct aan. Ik heb dan ook direct gebeld en mijn diensten aangeboden.’’ Dat mondde uit in verschillende lezingen over nalatenschap. Door haar drukke werk had Jola niet zoveel tijd om aan veel activiteiten van ASZ deel te nemen. ,,Lezingen vond ik altijd heel mooi, maar ook wel een keertje bridge of een borreluurtje. Wat ik bij de laatste activiteit miste is dat nieuwelingen goed werden opgevangen. Ze werden vaak een beetje aan hun lot overgelaten, dat kan vast beter!’’

Geboren en getogen Zeisterse Nanja van Denderen (69) is pas sinds kort lid van ASZ en inmiddels gepensioneerd. Zij heeft twee dochters, die vlak bij haar in de buurt wonen. ,,Heerlijk, de kleinkinderen ook zo dichtbij.’’ Daarnaast is zij sterk maatschappelijk betrokken en ziet ze ook in Zeist veel problemen in de Ouderenzorg. ,,Bestuurslid Gerard Rijerse had al vaak tegen me gezegd dat ik lid moest worden van ASZ en uiteindelijk hebben mijn man Martin en ik me opgegeven. Ik kende Gerard goed doordat we beiden in werkgroepen van de gemeente zaten. Hij werkte aan de ene kant van het Rond en ik aan de andere. We kwamen elkaar vaak tegen en dan probeerde hij me enthousiast te maken. Dat is dus gelukt. Waar we aan deel gaan nemen weten we nog niet precies. Uitjes lijken me heel leuk maar ook voor klaverjassen kan ik warm lopen. We zien wel wat op ons pad komt en wat we leuk vinden, maar eerst gaan we heerlijk met een bevriend stel met de bus naar Zwitserland. Dat is ook een experiment”. ,,Tien jaar bestaat de ASZ nu, maar willen we de volgende tien jaar ook actief blijven voor de senioren dan moeten we nu eigenlijk al peilen wat de interesses zijn van de nu 40 en 50-jarigen. Zij zijn de toekomstige ASZ ers!’’

Jola Brocaar is al tien jaar lid van ASZ: ,,Ik mis dat spontane, even gaan fietsen of spelletje doen. Het liefst zou ik op zondagmiddag een mailtje rondsturen van wie heeft er zin om een stukje te gaan fietsen of spelletjes te doen. Ik mis dat spontane bij de ASZ, alles is al lang tevoren geprogrammeerd. Dat heb ik bij De Club, waar ik ook lid van ben wel. Daar kun je op het laatste moment iets met elkaar gaan doen. Dat zou bij ASZ ook makkelijk te regelen zijn.’’

Nanja van Denderen is net lid geworden. ,,Nieuwe mensen leren kennen en klaverjassen’’. ,,Tien jaar bestaat de ASZ nu, maar willen we de volgende tien jaar ook actief blijven voor de senioren dan moeten we nu eigenlijk al peilen wat de interesses zijn van de nu 40 en 50-jarigen. Zij zijn de toekomstige ASZ ers! Veel dingen die wij nu leuk vinden, vinden zij ouderwets en oubollig. Daar moet de ASZ tijdig op inspelen om levensvatbaar te blijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie