Twee bestuursleden van de Moskee Zeist: secretaris Samir Azzouzi (links) en Ab Achamrouk van de commissie Jongeren.
Twee bestuursleden van de Moskee Zeist: secretaris Samir Azzouzi (links) en Ab Achamrouk van de commissie Jongeren. René Borkent

Moskee Zeist in actie na ramp in Marokko

18 september 2023 om 04:00 Maatschappelijk

ZEIST Na de aardbeving in Marokko zamelen moskeeën in de regio geld in om de bevolking daar te ondersteunen. Twee bestuursleden van de moskee in Zeist, Samir Azzouzi en Ab Achamrouk vertellen wat er allemaal gebeurt.

,,Er is een samenwerkingsverband van 15 moskeeën in de regio, onder meer uit Utrecht, Houten, Vianen en Zeist. In de moskeeën is geld ingezameld. Ook in Zeist zijn we afgelopen vrijdag met de pet rond gegaan, voorafgaand aan het gebed’’, vertelt Azzouzi. En samen hebben de moskeeën iemand naar de regio Marrakesh gestuurd, het getroffen gebied. Die persoon weet wat er nodig is om te helpen. En ook wat er niet nodig is. Voedsel en kleding is er genoeg. Er zijn wel medicijnen nodig. ,,Die kopen we daar, om de lokale economie te ondersteunen’’, zegt Achamrouk. 

HUISVESTING

Er zijn heel veel huizen verwoest. In het Atlasgebergte zijn de winters koud en ligt er sneeuw. Wat mensen daar nu dus in eerste instantie nodig hebben is huisvesting. 

,,In het getroffen gebied zijn ook geen ziekenhuizen. Slachtoffers die intensieve zorg nodig hebben moeten naar Marrakesh, 80 kilometer verderop’’, vertelt Achamrouk. 

Bij de moskee in Zeist-west komen trouwens al lang niet meer alleen Marokkanen. De moskee is belangrijk voor veel Arabisch sprekende moslims, ook uit landen in het Midden Oosten, zoals Syrië, Irak en Libanon.

Ook bij de Turkse moskee in Zeist is een inzameling gehouden voor het rampgebied in Marokko, net zoals dat eerder dit jaar omgekeerd gebeurde, toen Turkije werd getroffen door een aardbeving. 

GELOOF

Net als in het christendom leeft ook in de moslimwereld de gedachte dat tegen het eind der tijden grote rampen de aarde gaan teisteren. ,,Daar denk je wel over na’’, zegt Achamrouk. ,,Je ziet ook nu dat het geloof heel veel mensen helpt. Op dit soort gebeurtenissen heb je als mens geen invloed.’’ 

BIJDRAGEN

Wilt u helpen? Ga naar de Facebook pagina ‘’Moskee Zeist’’ en gebruik de OR-code.

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie