Op de donderdagmarkt krijgt Gert de Jong een potje zelfgemaakte jam van deelnemers van het Ontmoetingscentrum.
Op de donderdagmarkt krijgt Gert de Jong een potje zelfgemaakte jam van deelnemers van het Ontmoetingscentrum.

Verrassing op Alzheimerdag: Potje jam voor ondernemers in het centrum van Zeist

27 september 2023 om 11:21 Maatschappelijk

ZEIST Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, hebben deelnemers van het ontmoetingscentrum aan de Bergweg een aantal ondernemers in hartje Zeist verrast met een bezoek en een pot zelfgemaakte jam. 

,,Bedoeling van deze onderneming is meer zichtbaarheid creëren voor de doelgroep,’’ vertelt Asma Oualaasri. Zij werkt bij Santé Partners als coördinator voor de twee ontmoetingscentra, een in De Clomp in Zeist-west en een aan de Bergweg in Zeist.

Als je het Ontmoetingscentrum binnenstapt valt het meteen op: vrolijk verpakte potjes met aardbeien- en abrikozenjam, gemaakt door de deelnemers van fruit dat ze aanschaften in het dorp, tijdens de dagelijkse wandeling. Het weer zit niet mee. Een deel van gasten blijft met een begeleider achter op locatie.  

Asma en haar mede-begeleider Christine van Lunteren verdelen de potjes met toestemming over de rollators van een paar deelnemers. Het heeft even tijd nodig voordat iedereen de jas aanheeft en de paraplu’s zijn uitgedeeld. Langzaam zet het gezelschap zich in beweging. Door een steegje naar de Voorheuvel, langs winkels die op de terugweg aan de beurt komen naar de markt. Gert de Jong is blij verrast met de jam die van ‘zijn’ fruit is gekookt. Hij kent z’n pappenheimers en weet wel dat mensen met een dementie soms wat meer tijd nodig hebben voor een boodschap.  

De groep gaat op zoek naar de kraam van ‘t Stoepje, elke donderdag halen ze daar brood voor de gezamenlijke lunches. ,,Misschien is de bakker wel ziek vandaag,’’ oppert een deelnemer. ,,Of het regent te hard,’’ vult een ander aan. Hij liep de hele weg te zingen en stopt even, om mee te zoeken.

Gelukkig vindt Christine de bakkerskraam, die staat op z’n vaste plekje. De verkoopster kent deze klanten wel en maakt een praatje. ,,Zo, zelfgemaakt? Dat gaat goed smaken.’’ 

Terwijl het stevig doorregent, zet de groep zich in beweging. ,,We gaan nu naar de Turkse winkel en het Kruidvat. We hadden een langere wandeling in gedachten, maar vanwege het weer korten we de route in,’’ zegt Asma. 

Zie: www.santepartners.nl/ontmoetingscentrum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie