Afbeelding
Babs van Geel, Ed van Rijswijk.

Doneeractie in Zeist: EET met je hart en deel je geluk

25 oktober 2023 om 10:40 Maatschappelijk

ZEIST Op 1 november start voor de elfde keer de ‘EET met je hart-campagne’. Iedere maand gaan 75 kwetsbare, zelfstandig wonende ouderen uit Zeist met deze organisatie mee uit eten bij de plaatselijke horeca. Om dit te bekostigen, organiseren vrijwilligers ieder jaar de ‘EET met je hart-restaurantcampagne’. Wie uit eten gaat bij deelnemende restaurants, doneert een euro voor de campagne.

18.30 uur. De avond is donker en guur. Binnen werpt kaarslicht een warme gloed over amicaal geroezemoes. Kruidige geuren komen me vanuit de keuken tegemoet, terwijl een vriendelijke ober alvast mijn wijnglas vult. Het is vrijdagavond. Mijn vrienden en ik zullen samen de avond doorbrengen in een lokaal eetcafé. Verheugd bestudeer ik de kaart. Biefstukje met Parmezaan, kabeljauw met saffraan: dat belooft veel goeds. Dan zwaait de deur open. Terwijl mijn vrienden wrijvend hun handen opwarmen lopen ze me lachend tegemoet. De avond kan nu al niet meer stuk.

Herkenbaar tafereel?Voor veel ouderen helaas niet. Meer dan 66 procent van de 85-plussers voelt zich eenzaam. Niet gek, want door een steeds kleiner sociaal netwerk komen zij nauwelijks de deur meeruit. De mentale en fysieke impact van eenzaamheid maakt hen kwetsbaar. Stichting Met je hart laat dit niet gebeuren en organiseert voor deze groep zelfstandig wonende ouderen het hele jaar door terugkerende ontmoetingen in de horeca. Een gezellig samenzijn waarbij waardevolle contacten gelegd worden en nieuwe vriendschappen ontstaan. Samen verveelt nooit. 

DONEER EEN EURO

Met de EET met je hart campagne doen we hier elk jaar in november en december een schepje bovenop. Hoe dat werkt? Ruim vijfhonderd restaurants en foodondernemers vragen hun gasten om een vrijwillige bijdrage van één euro. Ook in Zeist. Kasteel Kerckebosch, BonVivant, het Broodlokaal, Monterosso, Mido, de Jonckheer, het Jagershuys, de Azijnmakerij, Seyster Eethuys, Blink, de Koffietafel, Lokaal Victoria en Bell’s zetten zich in voor Stichting Met je hart. De opbrengst komt geheel ten goede aan het doorbreken van eenzaamheid. Dus kom gezellig eten en steun deze campagne met jouw euro! Een klein gebaar met groteimpact.

22.30 uur. Gelukkig van de wijn, rijke smaken en goede gesprekken, vraag ik opgetogen om de rekening, want vanavond heb ik met mijn hart gegeten. Natuurlijk schenk ik één euro, net als mijn vrienden. Mijn avond kan niet meer stuk, want ik deel mijn geluk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie