Jenny Scholten-van Denzel en Harm Scholten zetten zich in voor de Parkinson Vereniging.
Jenny Scholten-van Denzel en Harm Scholten zetten zich in voor de Parkinson Vereniging. Agnes Krijnen

De Parkinson Vereniging kan echt helpen, maar dat weet niet iedereen

8 december 2023 om 08:00 Maatschappelijk

BUNNIK Jenny Scholten - van Denzel en Harm Scholten uit Bunnik zijn al lang actief bij de Parkinson Vereniging. Deze vereniging kan veel doen voor patiënten, maar toch weten veel mensen niet van het bestaan van de Parkinson Cafés die in de regio worden georganiseerd. Daarom vertellen Jenny en Harm er graag over. ‘Je kunt er echt veel profijt van hebben’. 

door Agnes Krijnen

Harm kreeg twintig jaar geleden de diagnose Parkinson. Jenny: ,,Hij had een auto gestript en was bezig met het vervangen van de lichtdraadjes. Het lukte niet goed, omdat hij geen gevoel had in zijn vingertoppen. Ook had hij een raar loopje. Daarom gingen we naar de huisarts. Hij dacht meteen aan Parkinson.”

OPLUCHTING

Dat bleek te kloppen. Wel werd door de specialisten nog even gedacht dat het misschien Parkinsonisme zou zijn. Jenny: ,,Dat is deels hetzelfde, maar veel erger, omdat de levensverwachting veel korter is dan bij Parkinson.” Toen Harm definitief de diagnose Parkinson kreeg, voelde dat dan ook als een opluchting. 

Harm ging snel de medische molen in en werd bij allerlei zaken geholpen. ,,Het is niet te genezen, maar er zijn wel hulpmiddelen. De ergotherapeut, de logopedist en maatschappelijk werk hebben allemaal hun steentje bijgedragen. En dat doen zij nog steeds.” Bij de logopedist leerde Harm harder te praten en de maatschappelijk werker speelde een belangrijke rol in de acceptatie van de gevolgen van de ziekte. 

PARTNERS

Jenny: ,,We hebben allebei ons eigen rouwverwerkingsproces.” Onderdeel daarvan is contact met andere patiënten en hun partners. Daarom werden ze lid van de Parkinson Vereniging. ,,Mij werd gevraagd of ik Parkinson Cafés wilde opzetten in Gelderland, want daar waren ze er nog niet. Dat is in viereneenhalf jaar aardig gelukt”

Tijdens die cafés wordt een inhoudelijk onderwerp besproken, waar veel van te leren valt. De ene keer is er een neuroloog met kennis van zaken, de andere keer een psycholoog, logopedist, ergotherapeut of diëtiste. ,,Mensen met Parkinson moeten bijvoorbeeld extra letten op het eten van eiwitten, dat moet niet tegelijk met de inname van medicijnen. Als je dat weet, kan dat veel schelen.”

PENNINGMEESTER

Maar ook is er veel contact onderling, met lotgenoten. Ook dat is veel waard. In Bunnik is geen Parkinson Café, wel in Driebergen en Bilthoven. Harm is penningmeester in Driebergen. In Bilthoven stopte dit tijdens corona, hopelijk wordt dat weer opgepakt door nieuwe mensen.

Jenny: ,,Bilthoven en Driebergen wisselden elkaar af. Vijf of zes keer per jaar was er een bijeenkomst, de ene keer in Bilthoven, de andere keer in Driebergen. Zodra het café in Bilthoven weer start, zal dit weer het geval zijn. 

Jenny en Harm wonen sinds drie jaar in de Weijer, de woonzorglocatie van QuaRijn naast het gezondheidscentrum in Bunnik. Dat was een flinke stap, vanuit hun eigen eengezinswoning met tuin aan de Camminghalaan. Toch bevalt het wel. Harm schildert weer, bij een club in Wijk bij Duurstede. Ook gaat hij naar de dagopvang van DUO, vlak om de hoek. 

CAFÉ

Het eerstvolgende Parkinson Café is op 19 december 2023 in Driebergen, in centrum Sparrenheide. Een psycholoog vertelt en gaat in gesprek met de zaal. Aanmelden kan via info@parkinsoncafedriebergen.nl . Op de website parkinson-vereniging.nl is meer informatie te vinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie