Burgemeester Langenacker en mevrouw De Witte lezen samen de felicitatiebrief van de koning.
Burgemeester Langenacker en mevrouw De Witte lezen samen de felicitatiebrief van de koning.

Het geheim van 100-jarige Klazina de Witte? Heel veel wandelen!

28 februari 2024 om 11:30 Mensen

ZEIST Klazina de Witte-Douma vierde maandag 26 februari haar honderdste verjaardag. ,,Ik wil graag nog blijven,’’ zegt ze, als je vraagt hoe het is om die leeftijd te bereiken, want ze is ,,blij en tevreden.’’ Haar geheim om op deze manier oud te worden? Heel veel wandelen en de Winkler Prins en de Bosatlas in plaats van Libelle en Margriet.

Mevrouw De Witte ziet zichzelf als ,,een Zeister meisje.’’ Ze is in Utrecht geboren, maar woonde haar hele leven in Zeist, op een korte periode na. Net na de oorlog woonde ze even in Driebergen.

Klazina - haar man noemde haar altijd Klaas - groeide met haar zus op aan de goede kant van de Schaerweijdelaan, bij de Steynlaan. Haar vader kwam uit Friesland, haar moeder uit de Achterhoek. Ze doorliep de ds. Adriaanseschool aan het Van Lennepplein, de mulo aan de Fransen van de Puttelaan en deed staatsexamen boekhouden. Studeren had ze wel gewild, maar dat zat er toen niet in. 

GYMNASTIEK

Sportief is ze altijd geweest; op haar trouwfoto loopt ze met haar echtgenoot onder een boog van knotsen. De medeleden van gymnastiekvereniging Mars vormden een erehaag voor het jonge paar. 

Ze konden inwonen bij ‘Opa Van de Berg’ aan de Willem de Zwijgerlaan en kregen twee dochters. Met haar man Arie de Witte runde Klazina ‘De Zeister Papiergroothandel’ in de buurt van de Antonlaan. Ze was een werkende moeder en dat was wat, voor die tijd, ook al werkte ze van huis uit. Als de kinderen uit school kwamen, lag de eettafel bezaaid met papieren; ze deed de boekhouding heel gewetensvol. Als er een cent ontbrak, bleef ze net zolang zoeken tot die weer boven water was. Haar man is in 1997 overleden. Mevrouw bleef 65 jaar wonen in het huis op de Willem de Zwijgerlaan.

De komende zomer is het vijf jaar geleden dat mevrouw naar Huize Valckenbosch verhuisde. Ze heeft het er bijzonder naar haar zin met alle aandacht en zorg, de concertjes op zondagmiddag en de Dieptetuin vlakbij. 

POLITIEK DEN HAAG

Daarnaast is mevrouw zeer geïnteresseerd in de Haagse politiek: elke dinsdagmiddag staat de tv op het vragenuurtje. ‘Met het mes op tafel’, ‘2 voor 12’ en ‘De slimste mens’ slaat ze niet over, net zo min als schaatsen of hockey op tv. Haar oude buren bleven haar trouw. Ze komen  wekelijks voor een potje scrabble en dat is heerlijk.  

De honderdste verjaardag vierde mevrouw met de dochters en schoonzoon, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie