Sebastian van Dijk is nog heel even de kinderburgemeester van Zeist.
Sebastian van Dijk is nog heel even de kinderburgemeester van Zeist. Carol Dohmen

Kinderburgemeester van Zeist vond het ‘superleuk en leerzaam’

20 juli 2022 om 06:06 Mensen Tips van de redactie

ZEIST Kinderburgemeester Sebastian van Dijk draagt dinsdag 6 september de ambtsketen over aan zijn opvolgster Yehailey Adawde. Hij kijkt terug op een hele mooie en leerzame periode.

door Carol Dohmen

De plakplaatjes van de eindmusical zitten nog op zijn nek en armen. Sebastian is een actieve, drukbezette jongen, maar hij neemt graag de tijd om zijn ervaringen als kinderburgemeester te delen. Want naast een grote hoeveelheid hobby’s steekt hij veel energie in het helpen van andere kinderen. 

PESTGEDRAG Sebastian: ,,De belangrijkste reden waarom ik kinderburgemeester wilde worden was dat ik kinderen wil helpen die met pesten te maken hebben. Ik ben zelf flink geplaagd, tegen pesten aan, en zag hoe andere kinderen gepest worden. Natuurlijk sprak ik de pesters erop aan, maar ik wilde meer doen.” 

AMBTSTERMIJN Zijn ambtstermijn viel samen met coronatijd, hierdoor konden een aantal activiteiten het eerste jaar niet doorgaan. ,,Gelukkig hebben we wel een kinderconferentie over pesten kunnen organiseren, hier in de bibliotheek. Het was een soort toneelstuk met een kind dat gepest werd, een pester, meelopers en de klas. Net zoals het in het echt gaat. Daarna hebben we er met de acteurs over gepraat.”

LEERZAAM Hij heeft veel geleerd in de afgelopen twee jaar. ,,Ik kwam erachter hoe lastig het is om dingen te realiseren. Ik wilde graag een speeltuin voor jong en oud, maar daar was geen budget voor. Economie is heel belangrijk!” 

GEWOON ‘KOOS’ De lockdowns maakten het werk moeilijk, hij ziet mensen liever in het echt, niet op een scherm. Het contact met de burgemeester, die hij gewoon Koos mocht noemen, vond hij heel waardevol, net als het team dat hem begeleidde. ,,Ze stonden altijd voor me klaar. Door hen heb ik leren spreken voor grote groepen. Een spreekbeurt in de klas vind ik niet meer spannend hoor.’’ 

EUROMAST In het dagelijks leven gaan sommige dingen nu ook makkelijker. ,,Ik heb geleerd dat als ik spanning voel, je gewoon moet denken, okay, ik heb spanning en ik ga het gewoon doen. Zo ben ik best hoog op de Euromast geklommen.”

KINDERCONFERENTIE De kinderconferentie en de Dag van de Kinderburgemeester in Den Haag waren hoogtepunten, maar eigenlijk vond Sebastian alles leuk. ,,Superleuk en leerzaam was het. Ik heb goed leren luisteren naar wat anderen willen. Eigenlijk ben ik socialer geworden.” Zijn benoeming was aanvankelijk voor een jaar, maar vanwege corona werd het verlengd tot twee jaar. ,,Dat vond ik alleen maar fijn, dan had ik meer tijd om iets te organiseren.” De tweejarige termijn is ook goed bevallen aan de zijde van de gemeente. De nieuwe kinderburgemeester zal voortaan voor twee jaar worden benoemd. Ze is bij haar aantreden wel wat jonger, zodat het laatste jaar niet in groep 8 valt.

DRIE TIPS Sebastian heeft drie tips voor Yehailey: ,,Eén, bescherm de interesses van álle kinderen in Zeist. Tip twee is dat je daarvoor met zoveel mogelijk kinderen moet praten. En drie, sta altijd aan de kant van je ideeën en probeer ze tot leven te brengen.” Na de zomer gaat Sebastian naar het gymnasium in Utrecht. Grijnzend: ,,Ik ga volwassen worden.” 

CONTACT Contact met de kinderburgemeester? Volg het Instagram account @kinderburgemeesterzeist of mail kinderburgemeester@zeist.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie