Nog een week is Astrid Kruyt te spreken in haar praktijk in Gezondheidscentrum Zeist west.
Nog een week is Astrid Kruyt te spreken in haar praktijk in Gezondheidscentrum Zeist west. René Borkent

Jeugdarts Astrid Kruyt neemt afscheid ,Ik zou dezelfde keus maken’

15 sep, 06:39 Mensen

ZEIST Na 29 jaar in de jeugdgezondheidszorg, waarvan 22 jaar in Zeist-west, neemt Astrid Kruyt afscheid als jeugdarts van de GGD regio Utrecht. Haar laatste werkdag is op 22 september.

door René Borkent

In haar werkzame jaren heeft Kruyt de nodige veranderingen meegemaakt: ,,Een voorbeeld is het toenemende overgewicht bij de jeugd, maar ook is er nu veel meer aandacht voor zaken als ontwikkelings- en gedragsproblemen, pesten, ADHD of autisme. Hier is nu al op veel jongere leeftijd oog voor. 

NETWERKPARTNERS Daarnaast is het werk inhoudelijk enorm veranderd. Vroeger op het consultatiebureau beperkte het werk zich tot de spreekkamer. Was er een medische kwestie dan verwezen we door naar de huisarts. 

Nu verwijzen we waar nodig rechtstreeks naar allerlei medische specialisten: kinderartsen, oogartsen, KNO-artsen. En we werken samen met jeugdverpleegkundigen, met andere collega’s en netwerkpartners. 

Zo voeren we in Zeist-west regelmatig een Puzzelkind-overleg met het Centrum Jeugd en Gezin en MeanderOmnium. Daar proberen we, als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind, gezamenlijk, mét de ouders, bijvoorbeeld de vraag te beantwoorden of een kind op de gewone peuterspeelzaal op de juiste plek zit. 

Bij het oudere kind kan de vraag zijn of het reguliere onderwijs geschikt is. 

Onze belangrijkste taak is preventie, voorkomen dat kinderen en jongeren medische problemen krijgen. 

Verder begeleiden we kinderen die toch een probleem hebben. En hun ouders. Hoe eerder dat kan, hoe beter. Is een kind bijvoorbeeld erg vaak ziek, dan kunnen we op verzoek van de school ziekteverzuimgesprekken voeren. Dan zoeken we antwoord op de vraag waarom een kind zo vaak verzuimt en of er misschien wat anders speelt.

Ouders zijn mondiger geworden. Ze vinden informatie op internet en gebruiken social media. En ze hebben soms andere verwachtingen van hun kind. De lat ligt hoog. Maar ook van de ouders zelf wordt meer verwacht. De druk van buitenaf is groot.’’

GEZOND EN VEILIG ,,Je wilt dat elk kind zo gezond en veilig mogelijk opgroeit. Ongeveer 95% van de kinderen komt op het consultatiebureau. In Zeist-west kwamen veel kinderen bij mij. Ik zie nu ouders die hier zelf als kind geweest zijn.

Met veel gezinnen is een vertrouwensbasis ontstaan. Mensen vertellen me over hun problemen. En dan wil ik graag helpen zoeken naar een oplossing. Ik vind het heel waardevol dat ik de kans heb gekregen om hier zo lang te werken. Het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen motiveert mij iedere dag om mijn werk goed te doen.’’

Astrid is naast haar werk in de praktijk ook opleider voor artsen die de jeugdartsopleiding volgen. ,,Het is uitdagend om jonge collega’s net zo enthousiast voor het vak te krijgen als ik ben.

Ik heb mijn werk altijd met heel veel liefde en plezier gedaan. Als ik opnieuw moest beginnen zou ik dezelfde keus maken.’’

Nog een week is Astrid Kruyt te spreken in haar praktijk in Gezondheidscentrum Zeist west.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Amandelhof viert 60-jarig bestaan 7 minuten geleden
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 7 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 12 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 14 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 17 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 18 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 21 uur geleden