René Dercksen is kandidaat voor een zetel in de Tweede Kamer voor de partij BVNL.
René Dercksen is kandidaat voor een zetel in de Tweede Kamer voor de partij BVNL. René Borkent

Politicus uit Bosch en Duin op lijst van BVNL

15 november 2023 om 06:31 Mensen Tips van de redactie

BOSCH EN DUIN René Dercksen uit Bosch en Duin is kandidaat voor een zetel in de Tweede Kamer voor de BVNL. Hij is geen onbekende in de landelijke politiek, eerder was hij lid van de Eerste Kamer, namens de PVV.

Dercksen is geboren en getogen in Rotterdam Schiebroek. In zijn werkzame leven is hij bemiddelaar bij de aan- en verkoop van vastgoedbeleggingen. Hij is al lang geleden in de politiek verzeild geraakt. ,,Pim Fortuyn signaleerde een hoop problemen die tot op dat moment onder het tapijt werden geveegd’’, zegt Dercksen. Zelf werd hij geen lid van de LPF want in die tijd was hij nog niet zo politiek actief. 

GEERT WILDERS

,,En toen kwam Geert Wilders. Er was in die tijd niets rechts van de VVD.’’ En in de PVV werd Dercksen wel actief. Twaalf jaar zat hij voor die partij in de Provinciale Staten van Utrecht en vier jaar was hij lid van de Eerste Kamer. Vorig jaar maakte hij de overstap naar BVNL: Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. 

,,De band tussen de PVV en mij was al eerder verbroken. Geert Wilders heeft volgens Dercksen geen goede partij opgebouwd en allemaal goede mensen uit de partij geduwd. ,,Ze worden teruggefloten, ze mogen niks. Gemeenteraadsleden van de PVV mochten niet eens met PVV-raadsleden uit een andere gemeente overleggen. ,,Als je mensen niet de ruimte geeft om zich politiek te ontplooien, wat heb je dan te bieden?’’, vraagt Dercksen.

Dercksen vindt dat er een hoop fout gaat in Nederland. Op het gebied van woningbouw, op het gebied van migratie, op het gebied van natuur en klimaat en op het gebied van Europa. ,,In de afgelopen tien jaar zijn er een miljoen mensen naar Nederland gekomen. We moet weer een soeverein land worden en tegen Brussel zeggen: ,wij gaan het anders doen’. Asielzoekers kosten de samenleving veel te veel geld. In België zijn ze al begonnen: daar vangen ze geen alleengaande mannen meer op.

En waarom voert Nederland zo’n streng stikstofbeleid? De landen om ons heen doen het niet.’’

AUTOCHTONE BEVOLKING KRIMPT

Dercksen: ,,De autochtone bevolking krimpt en dat komt omdat jongeren geen huis kunnen vinden en dus geen gezin kunnen stichten.’’ Tegelijkertijd geven de universiteiten colleges aan 150.000 buitenlandse studenten. Daarom zijn de colleges in het Engels. Het is een verdienmodel.’’

Dercksen staat achter het initiatief van de vroegere minister Stef Blok om de woningbouw over te laten aan de markt. ,,Die buitenlandse beleggers willen graag betaalbare woningen bouwen. Maar Nederland heeft veel te veel regels en daar doet minister Hugo de Jonge helemaal niets aan!

Er wordt over het algemeen niet nagedacht in dit land. We bouwen overal windmolenparken en houden de woningbouw tegen. In het UMC in Utrecht staan operatiekamers leeg omdat er te weinig verpleegkundigen zijn. De reden? Die kunnen in Utrecht en omgeving geen betaalbaar huis meer vinden.

Vroeger, voordat we begonnen met allerlei milieu- en klimaatmaateregelen had Nederland goedkope stroom. Nu niet meer. We moeten snel kerncentrales bouwen en ophouden met windmolens. Energie moet betaalbaar zijn voor de mensen, nu kunnen mensen hun energierekening niet betalen. De gascentrale in Utrecht is omgebouwd tot een biomassacentrale en ondertussen mogen de inwoners van de stad geen vuurkorven meer aansteken.’’

Dercksen wil de burgers veel meer betrekken bij besluitvorming. ,,Als je bij ons kunt inspreken ben je al te laat, of het nu om windmolens gaat of om azc’s.

VERSNIPPERING

Dercksen maakt zich geen zorgen over de versnippering in de politiek, nu er geen grote partijen meer zijn. ,,De ChristenUnie heeft maar een paar zetels en toch heel veel invloed. En in ons kiessysteem krijgen nieuwe geluiden een kans. Dat is toch beter dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar twee partijen om en om aan de macht zijn.’’

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie