Afbeelding

NPO Klassiek Stembus rijdt door Nederland voor Klassieke Top 400 en is zaterdag in Zeist

22 september 2023 om 07:08 Muziek

ZEIST / HILVERSUM Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vanaf vrijdag 22 september weer stemmen op hun favorieten in de Klassieke Top 400, een toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken. Stemmen kan online via npoklassiek.nl, via de NPO Klassiek-app en bij de Klassieke Top 400 Stembus die de hele week door het land rijdt. De hitlijst is te horen van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober op NPO Klassiek.


Presentatoren Sander Zwiep en Pieter van Nes nemen van vrijdag 22 tot en met vrijdag 29 september iedere dag een andere NPO Klassiek-collega mee om stemmen op te halen in heel Nederland. Samen brengen ze klassieke muziek naar onverwachte plekken, zoals een kinderdagverblijf, een sterrenwacht, een sauna en de haven van Harlingen.
De Klassieke Top 400 Stembus stopt bij professionele musici, maar ook bij jonge kinderen die zelf muziek maken. Liefhebbers van klassieke muziek ontvangen de bus bij hen thuis of op het werk. Op het programma staan miniconcerten in onder meer een tuincentrum, een verpleeghuis en een autogarage.

ROBBERT DIJKGRAAF

De Stembus start op vrijdag 22 september in Zuid-Holland. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf brengt als eerste zijn stem uit voor de Klassieke Top 400 en opent daarmee de stemweek.
De favoriete klassieke muziek van Robbert Dijkgraaf is de aria Aus Liebe uit de Matthäus-Passion van Bach. “Voor mij is klassieke muziek een dagelijkse bron van inspiratie, schoonheid en troost: door ernaar te luisteren, in mijn geval vaak naar Bach. Maar ook door het zelf te spelen, voor mij op de dwarsfluit. Vaak begint de ochtend voor mij met deze prachtige aria.’’

ZATERDAG IN ZEIST

Op zaterdag 23 september rijdt de Klassieke Top 400 Stembus door Utrecht en Noord-Holland:
Presentatoren Annemieke Bosman en Pieter van Nes starten zaterdag 23 september bij een orangerie aan de Tolakkerlaan in Zeist. Daarna rijden zij naar een jonge luisteraar in Soest die piano en kerkorgel speelt en die zijn stem uitbrengt op de Matthäus-Passion van Bach. Daarna vervolgen ze hun weg naar een vader en zijn dochter in Eemnes die gezamenlijk een muziekstuk uitgekozen hebben en daar een persoonlijk verhaal bij vertellen.

KLASSIEK IN DE GARAGE

De bus stopt voor het lunchconcert bij een garage in Amsterdam die gespecialiseerd is Franse auto’s en waar de garagehouder altijd klassieke muziek aan heeft staan. Na het lunchconcert rijden Annemieke en Pieter door naar het Concertgebouw in Amsterdam, waar ze een bezoek brengen aan de ZaterdagMatinee. In De Rijp gaat de bus langs bij een luisteraar met een bijzonder verhaal over haar oude viool en een wereldberoemde violist.

ROUTE STEMBUS

De route van de bus is te volgen via www.npoklassiek.nl. Bezoeken zijn daar ook te volgen via de webcam. Op NPO Klassiek is dagelijks in de uitzendingen te horen waar de bus zich op dat moment bevindt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie