Een muziekgroep onder leiding van Cor Pronk, een van de vrijwilligers in de Dieptetuin, nam de feestvierders op sleeptouw.
Een muziekgroep onder leiding van Cor Pronk, een van de vrijwilligers in de Dieptetuin, nam de feestvierders op sleeptouw. (c)

Tien jaar Vrienden van de Dieptetuin

22 mei 2022 om 10:34 Natuur en milieu

ZEIST Tien jaar geleden stond de imposante muur rondom de Dieptetuin op instorten. Het rijksmonument in Valkenbosch verkeerde in deplorabele staat. De gemeente liet de natuur er zijn gang gaan. Totdat een aantal mensen het niet langer aan kon zien en aan de bel trok. De Stichting Vrienden van de Dieptetuin was geboren. Tien jaar later ligt de tuin er weer schitterend bij. De muur is gerestaureerd en een groep vrijwilligers houdt het onderhoud zorgvuldig bij. Er gebeurt weer van alles in de Dieptetuin.

,,Jullie hebben de tuin gered’’, zei wethouder Catsburg zaterdagochtend tegen de vrijwilligers van de stichting bij de viering van het tienjarig bestaan. Die ochtend werd ook de uitbreiding van de ‘Kate’ (spreek uit: keet) gevierd, het bijgebouwtje bij de tuin. Het is nu een stuk groter en weer in prima staat. ,,Namens de gemeente heel veel dank voor jullie tomeloze inzet voor een van de mooiste plekjes van Zeist’’, zei Catsburg tegen de aanwezige vrijwilligers. ,,Toen we niet zo lang geleden een adviescommissie van inwoners vroegen om ideeën om geld te besparen was een van hun voorstellen inwoners het beheer van de buitenruimte over te laten nemen. Jullie doen dat al tien jaar.’’ De geboren en getogen Zeistenaar heeft veel herinneringen aan de Dieptetuin. ,,Als kind was het een soort geheime tuin voor me, en toen ik hier in de buurt een vriendinnetje kreeg, mijn huidige vrouw, hebben we hier heel veel, laten we zeggen, ‘goede gesprekken’ gehad.’’ 

De Dieptetuin is nog steeds een bijzondere plek voor veel mensen, weet ook voorzitter van de stichting Vrienden van de Dieptetuin, Dick Koopman. ,,Op warme dagen komen hier veel mensen genieten van het weer.’’ En er kan, mede dankzij de stichting, getrouwd worden in de Dieptetuin. ,,Een geweldig idee’’, vond Catsburg dat.

Het tienjarige jubileum wordt luister bijgezet door twee bijzondere momenten, vertelde Koopman. ,,In een beheerovereenkomst met de gemeente zijn de wederzijdse taken vastgelegd en er ligt nu een officiële bruikleenovereenkomst voor de Kate. Dat is voor ons een erkenning van wat de vrijwilligers hier voor elkaar hebben gekregen.’’ 


Een muziekgroep onder leiding van Cor Pronk, een van de vrijwilligers in de Dieptetuin, nam de feestvierders op sleeptouw.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie