Afbeelding
Pixabay

Feit of fabel: Vos verzamelt schoenen in Austerlitz

14 juni 2022 om 08:37 Natuur en milieu

AUSTERLITZ Austerlitz heeft sinds enkele weken een bijzondere bezoeker. Een vos kuiert regelmatig door de straten en tuinen van het dorp. Inwoners waarschuwen elkaar voor zijn opmerkelijke hobby: het dier zou al verschillende schoenen hebben gestolen.

GRAMSERWEG Sandra de Hoog woont aan de Gramserweg, een straat waar de vos zich graag laat zien. De Hoog, fervent wandelaarster, is een van de mensen die een schoen mist. ,,Mijn buurvrouw vertelde me dat ze een klomp kwijt was. Ik ben in training voor de vierdaagse en had mijn dure wandelschoenen in de keuken staan. En toch is er één verdwenen! De deur stond op een kier.”

UTRECHTS LANDSCHAP Joris Hellevoort, boswachter bij Het Utrechts Landschap, reageert opgetogen. ,,Wat een prachtig verhaal. Vossen zijn zo slim. Waarschijnlijk kan hij in het dorp makkelijk aan eten komen, wat dat betreft is hij een echte trendvolger. Hij laat zich zien waar hij zich kan laten zien.” 

HARTJE LONDEN Hoewel vossen mensenschuw heten te zijn – ze zijn jarenlang intensief bejaagd – kijkt hij niet vreemd op van een vos in het dorp. ,,Je ziet ze zelfs in hartje Londen lopen. Austerlitz is onderdeel van het bos, waarschijnlijk zitten rond het dorp weer andere vossen met hun eigen territorium.’’ 

REINAERT DE VOS Een typische voorkeur voor schoenen is Hellevoort niet bekend. Problemen voorziet hij niet. ‘’Ik vind het vooral machtig mooi. Al eeuwen speelt de vos een belangrijke rol in onze verhalen, we zijn als mensen gefascineerd door het dier. Denk maar aan de fabel Reinaert de Vos, die komt uit de vroege Middeleeuwen”. Hellevoort adviseert mensen hun kippen en konijnen ’s nachts in een stevig hok op te sluiten. ,,Wij wonen in het territorium van de vos, laten we het niet omkeren. En het is altijd wijs geen etenswaren of ander afval rond te laten slingeren.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie