Afbeelding

Vervangen van Zeister bomen duurt inwoners te lang

8 maart 2023 om 05:33 Natuur en milieu

ZEIST De gemeente Zeist gaat gekapte bomen in woonbuurten sneller vervangen. Inwoners krijgen daardoor minder kans om mee te praten over het groen in hun omgeving, maar ze hoeven niet meer zo lang te wachten op nieuwe bomen. Dat is een van de conclusies van een evaluatie van het Lange Termijn Bomen Beheerplan, die de gemeente zelf heeft opgesteld.

Volgens het beheerplan kan de gemeente wachten met het herplanten van een gekapte boom in een woonbuurt totdat daar 20 procent van de bomen verdwenen is. Dat bood de mogelijkheid om samen met buurtbewoners eventueel nieuwe inrichtingsplannen te maken. Dat werkt in de praktijk niet, vindt de gemeente: Zeistenaren zijn snel ontevreden als een boom niet meteen vervangen wordt. Bovendien is er meestal maar weinig belangstelling om mee te denken over nieuwe inrichtingsplannen, zegt de gemeente.

GEEN OVERZICHT

De gemeente heeft overigens geen goed overzicht waar verdwenen bomen nog terug moeten komen. Die plekken worden dichtgestraat, niet geregistreerd en dus soms vergeten. Dan kan er zomaar een laadpaal komen. Door tegels met een boom erop te gebruiken hoopt de gemeente dat te voorkomen.

UITERLJK KRIJGT VOORRANG

De komende vijf jaar moet er waarschijnlijk veel gedaan worden aan monumentale lanen; bijvoorbeeld aan de Koelaan. De gemeente verwacht daarover veel discussie. Zulke lanen worden aangepakt als de helft van de bomen is verdwenen, en dan worden alle bomen vervangen zodat de laan er in de toekomst weer als één geheel uitziet. Leuk voor toekomstige inwoners van Zeist, maar een achteruitgang voor de huidige. Die nieuwe bomen halen ook minder CO2 uit de lucht, maar de gemeente wil toch voorrang geven aan het monumentale uiterlijk. 

REGISSEUR BOMEN

Zeist heeft sinds kort een Regisseur Bomen die het abstracte beheerplan kan vertalen naar de praktijk. Als er plannen uitgevoerd worden wil de gemeente meer informatie gaan geven om begrip te kweken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie