Afbeelding
Campagnebeeld Extinction Rebellion

A12 mars komt op 23 mei langs Driebergen-Zeist, Austerlitz, Odijk en Bunnik

22 mei 2023 om 15:06 Natuur en milieu

ZEIST / AUSTERLITZ Klimaatactivisten van Extinction Rebellion lopen vanaf Arnhem naar Den Haag in de week voorafgaand aan de zevende A12-blokkade in Den Haag, op zaterdag 27 mei. Op 23 mei komt de A12-mars langs Driebergen-Zeist, Austerlitz, Odijk en Bunnik.


Ze leggen de afstand af in zeven etappes, waarbij ze in grote lijnen het tracé van de A12 volgen. De A12 is een belangrijke verkeersader dwars door Nederland en komt uit bij regeringsgebouwen in Den Haag.
Tijdens de A12-mars en bij de daaropvolgende A12-blokkade in Den Haag laten ze hun eis horen: stop onmiddellijk met subsidies voor fossiele brandstoffen.

ONRECHTVAARDIG

De activisten zetten zich in voor klimaatrechtvaardigheid. En de fossiele subsidies zijn verre van rechtvaardig, vinden zij: ,,Hoe meer gas of elektriciteit je verbruikt, hoe minder belasting je betaalt. Grootvervuilers betalen zoals Tata Steel of Shell betalen 100 x minder belasting per gebruikte kWh en 12,5 x minder voor gas dan mkb’ers – dat is onrechtvaardig.
De luchtvaart is volledig vrijgesteld van BTW en accijns op kerosine. Op (internationale) treinreizen rust wél BTW en moet energiebelasting worden betaald. Dat is concurrentievervalsing en onrechtvaardig.
Grootvervuilers, zoals Yara, de grootste kunstmestfabriek in Noordwest-Europa, moeten van de EU CO2-rechten kopen om hun vervuiling te compenseren. Alleen ontvangen ze van de Nederlandse overheid gratis CO2-uitstootrechten, ook al maken ze miljarden euro’s winst. Dat is onrechtvaardig.’’

MEELOPEN?

Meer informatie op de speciale website a12mars.nl. Iedereen mag de hele tocht of een deel ervan meelopen, aanmelden is niet nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie