De oude villa wordt ontruimd. De muziekstudio is tot verdriet van de anti-kraakhuurders onttakeld.
De oude villa wordt ontruimd. De muziekstudio is tot verdriet van de anti-kraakhuurders onttakeld. Carol Dohmen

Plan verrast omwonenden:‘Wij zijn nooit geïnformeerd’

23 januari 2024 om 07:16 Nieuwbouw

ZEIST De oude villa van de Petrus Werthweijnstichting aan het Laantje zonder Eind is ontruimd. Het gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor een zorginstelling voor ouderen met complexe dementie, het huidige Warande Leendert Meeshuis. Omwonenden zien kansen, maar niet iedereen is blij.

,,Of ik er blij mee ben kan ik pas zeggen als het klaar is,’’ zegt Chris Smits van Manege Zeisterbos met een lach. Hij is de buurman van het nieuwe zorgcomplex. ,,Maar het kan alleen maar beter worden. Het gebouw was ooit een mooie villa, en aan het Japanse boeddhistisch centrum hadden we goede buren. Nu is het al jarenlang een zooitje. Ik heb de nieuwe buren gesproken, we kunnen misschien mooie dingen doen voor de bewoners. De komende tijd zullen we wel wat overlast hebben, maar ik vind het een goede ontwikkeling.’’ 

Bart van der Leeuw, voorzitter van de bewonersvereniging Krakelingweg, maakt zich geen zorgen over de ontwikkelingen. ,,De drukte zal te vergelijken zijn met het Laantje van Hagens, even verderop, waar de bouwhandel zit. Ik denk dat de consequenties wel meevallen, inhoudelijk hebben we niet veel bezwaar.’’ Hij is kritisch op het proces: ,,Wij zijn min of meer bij toeval op dit plan gestoten. We zijn nooit geïnformeerd, geen briefje in de bus, helemaal niks. Dat is niet netjes.’’

ZORGEN

Vorig jaar besloot het college van B&W niet langer de vergunningsaanvragen te publiceren in deze krant. Wel kunnen inwoners zich abonneren op een nieuwsbrief voor de buurt. Een inwoner van Zeist, die niet met zijn naam in de krant wil, kwam pas achter het plan toen de bezwarentermijn bijna was verstreken. ,,Ik kom regelmatig in het bos daar, het is een prachtig en rustig gebied. Het gebouw dat er nu komt is niet alleen heel erg groot en hoog, ik verwacht dat het extra verkeersdrukte geeft van personeel, leveranciers en bezoekers. Nu lijkt er geen weg terug.”

De anti-kraakhuurders die in het pand woonden zijn vertrokken. ,,Heel erg jammer,” vindt Jochem Jorissen, die er vijf jaar zat. ,,Het was een paradijs, met een eigen muziekstudio. Maar dat is nu eenmaal de deal.” De sloper kan aan de slag.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie