De flat en de winkels daaronder blijven staan. Aan beide kanten van de flat komen 44 appartementen met daaronder nieuwe winkels.
De flat en de winkels daaronder blijven staan. Aan beide kanten van de flat komen 44 appartementen met daaronder nieuwe winkels.

Sloop winkels en nieuwbouw appartementen op Vrijheidsplein Zeist

1 november 2022 om 06:24 Nieuwbouw

ZEIST Bridges Real Estate gaat het winkelcentrum Vrijheidsplein vernieuwen en 44 appartementen bouwen aan weerszijden van de bestaande flat. De vastgoedondernemer hoopt in het derde kwartaal van 2023 te kunnen beginnen. De plannen passen in de ‘versnellingsopgave woningbouw’ van de gemeente Zeist. Daardoor is het mogelijk  de plannen versneld uit te voeren met minder procedures. De gemeenteraad hoeft er niet over te besluiten. 

Aan de zuidkant van de bestaande flat komen vijftien woningen en vijf maisonettes. De garageboxen verdwijnen, net als het pand van de fietsenmaker, en daar komt een ondergrondse parkeergarage. Aan de noordkant komen 24 woningen. 

SPANNENDE TIJD Voor de ondernemers aan het Vrijheidsplein breekt een spannende tijd aan als de bouw van de appartementen van start gaat. Eerst gaan de winkels aan de kant van de Dijnselweg tegen de vlakte; het rijtje dat eindigt bij de Primera. Dat betekent dat de ondernemers op een tijdelijke plek belanden. Daarna wordt aan de andere kant de MCD gesloopt. Ook voor deze supermarkt zal een tijdelijk onderkomen gebouwd worden. ,,Het wordt hier straks één grote bouwput’’, zegt een van de ondernemers op sombere toon. Nog niet alle ondernemers hebben al met de eigenaar gesproken over hun wensen en behoeften, en anderen zijn nog in gesprek. Daarom willen ze liever niet bij naam genoemd worden. 

LOOP De stemming loopt uiteen van ‘heel blij’ met de plannen tot somber en gespannen over wat komen gaat. Niet iedere ondernemer is ervan overtuigd dat de loop erin blijft tijdens de verbouwing: ,,Ik heb al van klanten gehoord: ik kom straks niet meer’’, zegt een van hen. In een informatiebijeenkomst met Bridges Real Estate werden ook de nodige zorgen geuit, naast waardering voor de ‘verbetering op lange(re) termijn’. 

DERDE KWARTAAL 2023 Ondernemers gaven aan bezorgd te zijn voor opnieuw inkomstenverlies na twee moeilijke coronajaren. Ze vinden het van groot belang dat de tijdelijke locatie voor de MCD in de buurt is, zodat de loop naar het Vrijheidsplein erin blijft. De start van de werkzaamheden is nu gepland in het derde kwartaal van 2023, en dat is precies de tijd waarin de meeste ondernemers de hoogste omzet halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie