Michael Tramper ziet het verval van de historische gebouwen met lede ogen aan.
Michael Tramper ziet het verval van de historische gebouwen met lede ogen aan. Carol Dohmen

Ontwikkelaar wil aan de slag op WA Hoeve Den Dolder

31 januari 2023 om 19:15 Nieuwbouw

DEN DOLDER Komend voorjaar gaan de bestemmingsplannen en het beeldkwaliteitsplan voor de herontwikkeling van de Willem Arntsz Hoeve naar de raad. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling staat te popelen om aan de slag te gaan. Door leegstand holt de kwaliteit van de historische panden achteruit. Binnenkort start de aanleg van nieuwe nutsvoorzieningen.

Ontwikkelaars Anja Winters en Michael Tramper zien het helemaal voor zich. Het terrein van de WA hoeve zal na de transformatie een prachtige leefomgeving zijn, verbonden met de rest van het dorp. Tramper: ,,BPD heeft ervaring met de ontwikkeling van Kerckebosch in Zeist. Iets dergelijks willen we hier ook. Wonen in ‘buurtjes in het bos’ met respect voor de natuur.” Winters vult aan: ,,Op de historische middenas komt gezellige reuring met horeca, werkplekken en cultuur. Denk aan een koffiebranderij met bar of kleinschalig theater. We gaan voor kwaliteit.”

LANGE ADEM

BPD werd in 2019 eigenaar van de historische middenas. Het vertrek van Altrecht en Fivoor is uitgesteld tot uiterlijk 1 januari 2027. Tramper: ,,Dit soort projecten is een kwestie van lange adem.” Er wonen zo’n 80 mensen in de verschillende gebouwen, kunstenaars en kleine ondernemers. ,,Het zijn onze oppassers, want een deels verlaten terrein trekt allerlei ongewenste activiteiten aan.” Winters wijst op de twee buurtcoaches die voorbij wandelen: ,,Fijn dat er toezicht is. In een van de gebouwen zat, voordat BPD het kocht, een wietplantage, die is natuurlijk opgerold. Verder hebben we één van de gebouwen gesloopt. Het had geen historische waarde en werd gevaarlijk. Alle gebouwen met historische waarde worden getransformeerd.” 

ZIENSWIJZEN

Op het concept bestemmingsplan zijn verschillende zienswijzen ingediend. Tramper: ,,We gaan graag het gesprek aan met mensen die zich zorgen maken over de nieuwe ontwikkelingen. Er zullen bomen gekapt worden, er worden echter ook nieuwe natuurverbindingen gemaakt. We zijn te gast in de natuur.” Winters ziet vooral kansen: ,,Mensen uit het dorp kunnen straks doorstromen. En we omarmen lokale initiatieven.” Collega Tramper benadrukt de urgentie om aan de slag te gaan. ,,We willen niet dat de boel uit elkaar valt. Als de bestemming er is en de locatie vrij van zorgactiviteiten, komt Bosch & Hei tot bloei. ‘Van beleven naar leven’, dat is onze ontwikkelstrategie.”

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie