Kang Sun, Ping Jie Chen en Yan Zhao (v.l.n.r.) zijn enthousiast over multicultureel Zeist.
Kang Sun, Ping Jie Chen en Yan Zhao (v.l.n.r.) zijn enthousiast over multicultureel Zeist. Carol Dohmen

Chinese school van start in Zeist: kinderen en volwassenen welkom

3 april 2024 om 11:37 Onderwijs

ZEIST Afgelopen maart opende Yi-school haar deuren in de wijk Vollenhove. De Chinese Yi-school is een non-profit organisatie, die zich richt op taalles voor kinderen en volwassenen. De eerste lessen zijn gestart. Als het aan de oprichters ligt, wordt het aanbod breed en divers.

De naam van de school, Yi school, is gekozen vanwege de dubbele betekenis. Yi staat voor ‘makkelijk’ en voor ‘verandering’. 

Ping Jie Chen, mede-oprichter en docent Chinees, legt uit: ,,We willen uitstralen dat het leuk en makkelijk is om Chinees te leren. En verandering gaat over je bijdrage aan de maatschappij. Door zelf te veranderen, verander je de wereld.” Bijkomend voordeel is dat het goed uit te spreken is en daarmee makkelijk te onthouden.

Docente Kang Sun is gestart met een groep kinderen met een Chinese achtergrond, die de taal niet goed machtig zijn. ,,Ze verstaan wel Chinees, omdat hun ouders het spreken. Maar spreken en schrijven gaat moeilijker. Vaak is hun woordenschat klein. Wij leren ze grammatica en het goed opbouwen van de karakters.” 

BREED

De oprichters gaan een breed aanbod neerzetten. Chen: ,,Kinderen en volwassenen met een Nederlandse achtergrond zijn ook welkom. Ik heb les gegeven op het CLZ, daar was veel belangstelling. Als je business wil doen in China, is het handig de taal te spreken.” Collega Sun vult aan: ,,We laten mensen kennismaken met de cultuur en gewoonten.”

De school gaat bovendien lessen Nederlands aanbieden aan Chinese nieuwkomers. Yan Zhao: ,,De wachtlijsten voor taalles zijn lang. Zo dragen wij een steentje bij aan de integratie.” Sun vindt het belangrijk dat mensen de Nederlandse regels leren kennen. ,,Op tijd komen, fietsen met licht, afval scheiden, kleine gewoonten die belangrijk zijn.”

De school is gevestigd aan Laan van Vollenhove 2193 in Zeist. 

Contact: yischoolzeist@gmail.com. Mobiel: 06 4266009

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie