Jesse Negenman (l.) en Lennart Hessels.
Jesse Negenman (l.) en Lennart Hessels. René Borkent

Leden zonneauto-team bezoeken hun oude scholen in Zeist

3 april 2023 om 13:34 Onderwijs

ZEIST Leerlingen van KSG De Breul en het Herman Jordan Montessori Lyceum in Zeist konden donderdag genieten van de presentatie van de nieuwe zonneauto Nuna 12. Met die auto hoopt het Brunel Solar Team komend najaar bij de wereldkampioenschappen in Australië het achtste Nederlandse kampioenschap in de wacht te slepen.

Alle deelnemers van het Brunel Solar Team zijn studenten van de TU Delft. Teamleider Lennart Hessels woonde in Driebergen woonde en was leerling op KSG De Breul. Jesse Negenman komt uit Bilthoven en ging naar het Herman Jordan Lyceum. 

Jesse Negenman behaalde vijf jaar geleden zijn vwo-diploma. Hij hield op school van natuurkunde en scheikunde en wist al snel dat hij naar de TU in Delft wilde. Daar heeft hij inmiddels drie jaar werktuigbouwkunde gestudeerd. Hij heeft nog een half jaar nodig om zijn studie af te ronden, maar daarmee wacht hij nog even. Want nu gaat al zijn tijd en energie zitten in de voorbereiding van de Solar Race in Australië. 

Het team bestaat uit 18 studenten. Teamcoach was -tot zijn overlijden in 2014- de Nederlandse natuurkundige en astronaut Wubbo Ockels. Samen met hem hebben vroegere teamleden een lijst van negen ,,winning factors’’ opgesteld. Daarna bekeken de teams ieder jaar op welke onderdelen ze progressie konden maken. 

Dit jaar hoopt het team te winnen met nog betere zonnepanelen en betere aerodynamica. En dat is ingewikkelder dan het lijkt. ,,Want elke aanpassing heeft weer gevolgen voor de zonneauto als geheel. De auto moet wel betrouwbaar blijven. Hij haalt een maximum snelheid van 133 kilometer per uur.’’ 

DRIEWIELER

Het is voor ‘t eerst sinds lange tijd dat het team een driewieler bouwt. ,,Dat mocht een tijd niet. Maar wij hebben nu het lef gehad om een asymmetrische driewieler te bouwen.’’

PILOOT

Uiteindelijk zit er 1 ,,piloot’’ in de auto. Jesse rijdt mee in de support auto. Als er tijdens de race iets hapert moet hij helpen om het probleem op te lossen. En hij is er verantwoordelijk voor om de auto iedere ochtend in de zon te zetten, zodat hij kan opladen.

Jesse: ,,Het is wel gek om weer op je oude school te zijn. Ik heb helaas geen docenten ontmoet die ik nog kende. Ik had best oude leraren, die zijn nu weg. Alleen de conciërge was er nog.’’

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie