Biologische slager Rik Salihu (rechts) met een van zijn verkoopmedewerkers achter de goed gevulde toonbank.
Biologische slager Rik Salihu (rechts) met een van zijn verkoopmedewerkers achter de goed gevulde toonbank.

Biologische Slagerij Wim Kok; ook voor oud-Hollandse specialiteiten

12 april 2024 om 07:34 Overig

ZEIST ,,Doet u maar zes karbonaatjes, per twee verpakt en drie ons runderlappen.’’ ,Ik wil zes ribeye steaks voor de BBQ en zes hamburgers uit de aanbieding.’’ Het is druk bij Slagerij Wim Kok. Een toonbank met mooi, biologisch vlees, een praatje met de klanten. Slager Rik Salihu is in zijn element in de ambachtelijke slagerij.

AMBACHTELIJK SLAGER

Salihu groeide op in Kosovo als kind van een veehandelaar. In 1989 kwam hij naar Nederland en vond werk bij de biologische slager aan de Biltstraat in Utrecht. Nadat hij de Slagers Vak Opleiding met goed gevolg had afgesloten, vond hij een baan in het biologische slachthuis van De Groene Weg. In 2001 ging hij terug naar de slagerij in Utrecht en twee jaar lang werkte hij een dag per week werkte hij in Zeist, bij Biologische Slagerij Wim Kok.

EIGEN ZAAK

In 2019 ging Salihu met zijn vrouw winkelen in Zeist. ,,Ik ging even een kop koffie drinken bij Wim Kok en hoorde dat hij zijn zaak wilde sluiten, Kok had behoefte aan meer tijd voor andere dingen. Ik vond het jammer dat zo’n mooie zaak dicht zou gaan en bood hem aan om samen te gaan werken. Dat zag Wim niet zitten, maar ik kon de zaak wel overnemen. Dat heb ik gedaan; een mooie kans. 

In vakanties en met kerst helpt Wim Kok in de zaak en zijn zoon zit in de zaterdagploeg. Een betere medewerker dan Wim Kok kan ik me niet wensen; hij is de oprichter van de enige biologische slagerij in Zeist.’’ 

Salihu herkent zich in waarden waarmee Kok de zaak groot maakte: ambachtelijk vlees van biologische kwaliteit. Hormoonvrij vlees zonder toegevoegde kleurstoffen van dieren die alleen in noodgevallen zijn bijgevoerd en een goed leven hebben gehad. ,,Biologisch vlees smaakt lekkerder. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking. Ook wordt de natuur niet verstoord door chemische bestrijdingsmiddelen. Het is dus gewoon beter.’’ In de toonbank ligt een mooi assortiment rund- en varkensvlees, lamsvlees en kip. ,,De inkoop doe ik bij verschillende leveranciers van biologisch vlees, zoals Eco Fields, Polderhoen van Scheria of vlees van de boer op Stoutenburg. Alles van Nederlandse bodem.’’

VLEESWAREN

Vrijwel alle vleeswaren maakt Salihu zelf: gebraden gehakt, paté, varkenssalami of Zeister rauwe ham. De zure zult is zo populair; daarvoor komen klanten speciaal naar Zeist.

OUD-HOLLANDS

Van oktober tot eind februari vind je bij deze slagerij balkenbrij, bereid volgens authentiek oud-Hollands recept. Vergeten specialiteiten als kaantjes en reuzel zijn het jaar rond verkrijgbaar. ,,Reuzel is heel voedzaam en supergezond. Vroeger was een boterham met reuzel en peper en zout een goed werkmansontbijt. Maar je kunt het ook gebruiken om in te bakken. Kaantjes zijn een echte smaakmaker in gerechten, maar ook lekker als je wat wil knabbelen in plaats van chips.’’ 

BBQ, CATERING EN BEZORGEN

Talihu en zijn medewerkers verzorgen ook BBQ’s en catering op locatie. Het Beauforthuis in Austerlitz bijvoorbeeld maakt hier graag gebruik van.

Vlees bestellen en thuis laten bezorgen is mogelijk. Informatie hierover op: www.slagerijwimkok.nl

MEDEWERKERS GEZOCHT

Lijkt het je leuk om te werken in de slagerij en meer te weten te komen over biologisch vlees? Talihu zoekt nieuwe collega’s voor verkoop en productie van het assortiment en een leerling-slager. Informatie op 030 6911046 of via: info@slagerijwimkok.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie