De Eikenlaan werd de EikenWEG.
De Eikenlaan werd de EikenWEG. Foto: Gadisha Salomons

Straatnamen in Zeist ‘aangepast’

Overig

Honderden mensen zijn zaterdag 4 september wakker geworden in een ‘andere’ straat. Straatnaambordjes zoals Eikenlaan, Boslaan en Waterhoenlaan zijn in Zeist veranderd in EikenWEG, BosWEG en WaterhoenWEG om aandacht te vragen voor de natuurcrisis. 

Zeist - ,,Als de politiek nu geen actie onderneemt tegen de hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in onze natuur, dan bestaan deze planten en dieren straks alleen nog als straatnaam”, benadrukken initiatiefnemers Greenpeace & Friends.
De actie wordt in het hele land uitgevoerd door meer dan driehonderd vrijwilligers van Greenpeace en andere natuurliefhebbende organisaties. Duizenden straatnaambordjes met kwetsbare plant- en diersoorten worden aangepast met het woord WEG en een QR code die leidt naar een website met meer informatie over de natuurcrisis.
Samen willen de honderden vrijwilligers laten zien dat er in Nederland mensen in actie komen om de Nederlandse natuur te beschermen en de afname van biodiversiteit tegen te gaan: ,,Met z’n allen zijn wij de afwachtende houding van de politiek zat; de politiek moet nu haast maken.”
Dit signaal geven zij, onder meer via sociale media, af aan politici in Den Haag. Greenpeace en de andere natuur- en milieuorganisaties roepen de formerende partijen en de Tweede Kamer op om snel met de benodigde maatregelen te komen om de hoge stikstofuitstoot terug te dringen en de natuur te beschermen en te herstellen.
Bijna 90 procent van de Nederlandse beschermde natuurtypen verkeert in matige tot slechte staat, zegt Greenpeace. Sinds 1990 is het aantal wilde dieren in Nederland gehalveerd. Op hoge zandgronden, zoals de Veluwe, zijn er zelfs 70 procent minder dieren dan in 1990. ,,Er is inmiddels een zwarte lijst van habitattypen waarvoor het nu of nooit is. Ondanks hun beschermde status als Natura2000-gebieden staan deze op omvallen en is onherstelbare schade mogelijk. Kortom, onze meest kwetsbare natuur vraagt nu om actie van de overheid”, aldus de natuur- en milieuorganisaties.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 1 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 20 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 20 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren