Meebewegen voor ouderen bestaat 30 jaar in Kindervreugd. Rina Teuben Naber vierde het met een bijzondere les.
Meebewegen voor ouderen bestaat 30 jaar in Kindervreugd. Rina Teuben Naber vierde het met een bijzondere les. Foto: Mel Boas

Rina Teuben laat ouderen nog steeds bewegen

12 oktober 2021 om 17:39 Overig

Meer Bewegen Voor Ouderen (MBvO) startte met de gymlessen op 13 oktober 1991 in het gebouw van de speeltuinvereniging Kindervreugd aan de Javalaan 3 a. Dit zesde lustrum is donderdag 7 oktober gevierd in het ‘thuishonk’.

door Marijke Wieringa

Zeist - Bijzonder is dat de leiding nog steeds berust in de handen van Rina Teuben Naber, die de club startte. Onder het motto: ‘Bewegen is het beste medicijn voor lichaam en geest’ traint Rina met een groepje vrouwen in de leeftijd tussen 70 en 90 jaar, op donderdag met de MBvO groep en op dinsdag de Keepfit groep waaraan ook mannen deelnemen.

Het trainen gebeurt met allerlei verschillende materialen, waardoor alle spieren aan de beurt komen. Om het betaalbaar te houden mochten de materialen niet te veel kosten. En veel huis-, tuin- en keukenartikelen bleken zich prima voor de bewegingslessen te lenen.
Rina was ook niet te beroerd om bijvoorbeeld zandzakjes zelf te maken op de naaimachine voor een oefening, maar ook in paraplu’s zag zij mogelijkheden om in te zetten bij de lessen. Dat alles op steeds wisselende muziek die ze al die jaren verzamelde op cassettebandjes.
Toen zij op een gegeven moment in contact kwam met de Van Tellingen-Pul Stichting zorgde die voor de financiering van meer materialen. Die worden wekelijks gebruikt en door Rina wordt deze ondersteuning nog steeds erg gewaardeerd.

De gedrevenheid om mensen aan het sporten te krijgen heeft Rina altijd gehad. Als 7-jarige (zij wordt in november 80 jaar oud) wist ze al dat ze gymjuf wilde worden. Toen haar ouders vergeten waren haar in te schrijven voor de sportopleiding ging ze maar naar de Pabo, zodat ze als schooljuf toch ook gymles kon geven.
Als vrijwilliger was ze daarnaast altijd betrokken bij bewegingslessen voor moeder en kind, kleutergroepen en volwassenen. Eerst in Breda, waar ze met haar man Gerard woonde. Daar nam zij, ruim vijftig jaar geleden, het initiatief voor een van de eerste peuterspeelzalen in Nederland: Het ballonnetje. De manier waarop die geopend werd leverde een mooie anekdote op. Rina bezocht een voorstelling van Toon Hermans, die het een peuterspeelplaats noemde. Vanuit de zaal corrigeerde Rina hem spontaan en werd op het podium geroepen om uit te leggen wat het dan wel moest zijn.

Op het moment dat het echtpaar Teuben Naber naar Zeist verhuisde, werd zij weer vrijwilliger voor allerlei beweegmomenten naast haar werk als lerares op een basisschool. Toen ze als lerares stopte met werken werd zij door de Stichting Welzijn Ouderen gevraagd om ook lessen voor senioren te verzorgen. Die stichting ging op in Omnium en Teuben ging zelf verder met haar groepen.
Naast bewegen stond ook het sociale aspect centraal. Na het bewegen was er altijd koffie met wat lekkers, er was een lief-en-leedpot en vanuit de groep ontstonden veel sociale contacten. Ook werden er uitstapjes georganiseerd, maar altijd was bewegen ook daar een belangrijk onderdeel van.

Corona maakte de samenkomsten moeilijk, maar via de pc stuurde Rina filmpjes met oefeningen: haar deelnemers hadden geen kans om te stoppen met bewegen. Zodra dat weer mogelijk was, ging ze met haar groep buiten aan de gang, bij Kindervreugd, in het Walkartpark, in het park de Waterbron. 

Bijzonder is de bijdrage die Rina met haar groep al tien jaar levert aan Nederland Doet. Contact met BSO De Wegwijzer resulteerde in een bijeenkomst waarin kinderen van groep 8 samen bewogen met de senioren en daarna in gesprek raakten bij koffie en limonade. Kinderen die dachten met het gymen ‘een makkie’ te hebben, kwamen daarbij bedrogen uit.

De viering van het zesde lustrum begon uiteraard met een uur bewegen. Ook alle gasten waren uitgenodigd om mee te doen. Oud-medewerkers van de Van Tellingen-Pul Stichting, van MeanderOmnium, de voorzitter van de speeltuinvereniging, een aantal oud-collega’s en andere relaties van MBvO kregen een goed inkijkje in de activiteiten van de club, die voor het vieren van het jubileum bestond uit deelnemers van zowel MBvO als Keepfit. 

Felicitatie van Olga Commandeur

Na een pittige workout was het tijd voor een aantal speeches en vele bossen bloemen die overhandigd werden. Als verrassing was er zelfs een ingesproken felicitatie van Olga Commandeur, waardoor Rina zeer aangedaan was. Ook was er aandacht en dank voor Jan, die al jarenlang de koffie verzorgde als beheerder van Kindervreugd. Bij de koffie was er gebak en aandacht voor allerlei gebeurtenissen uit het verleden. Kortom, deze jubileumviering gaf goed weer waar de wekelijkse bijeenkomsten voor bedoeld zijn: bewegen, sociaal contact en aandacht voor elkaar. 

En wat zegt Rina zelf over de toekomst van haar lessen bij de club? “Ik ben als vrijwilliger begonnen en zo wil ik ook eindigen. Met Bewegen voor ouderen’ word je 100 jaar!’’.

Wie een proefles wil mee maken, is welkom: MBvO donderdag van 10.00 tot 11.00 uur, Keepfit: dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur. Meer informatie: rinateubennaber@ziggo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie