De druiven van de Souvignier Gris worden geoogst. Sigrid praat met een van de vrijwilligers.
De druiven van de Souvignier Gris worden geoogst. Sigrid praat met een van de vrijwilligers. Foto: Ellis Plokker

Rode druiven voor witte wijn

· leestijd 1 minuut Overig

Afgelopen maandag begon de oogst in Wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist. Zo’n dertig vrijwilligers oogstten de Souvigner Gris, een van de twee druivenrassen die er groeien. De Souvignier Gris is een rode druif, die een witte wijn oplevert. De druiven van de Johanniter, die een wijn oplevert die op Riesling lijkt, zijn binnenkort aan de beurt.

Ellis Plokker

Zeist - Sigrid en Gerrit van Ede zijn wijngaardeniers bij de wijngaard, die achter de witte villa in Hoog Beek en Royen ligt. Sigrid vertelt dat dit jaar een moeilijk wijnjaar was: ,,Weliswaar hebben we geen vorst gehad in april, maar er was wel veel regen en het was af en toe warm. Daardoor hadden we een hoge schimmeldruk. Dat houdt in dat de bessen aangetast worden door meeldauw. Als je er niet op tijd bij bent, gaat de oogst verloren.” Doordat Sigrid en haar man Gerrit van Ede iedere vrijdag- en zaterdagochtend met in totaal zo’n 65 vrijwilligers in de wijngaard werken, hebben ze de aangetaste bessen kunnen verwijderen.

Nu hebben Sigrid en Gerrit toch een mooie oogst. Sigrid deed de afgelopen weken metingen naar de rijpheid, om een goed moment te kiezen voor de oogst. Oktober is meestal de oogstmaand, maar ze oogsten meestal iets later dan de meeste andere wijngaardeniers in Nederland. Sigrid: ,,Dat komt doordat de wijngaard besloten ligt tussen bomen. De wijngaard is wel zo ontworpen, dat de zon na opkomst mooi door de rijen heen kan schijnen, toch zie je nu al veel schaduw in een gedeelte van de wijngaard. We oogsten per soort.” De Johanniter druiven zijn binnenkort aan de beurt.

De druiven gaan na de oogst naar een wijnmaker in Bentelo. Sigrid: ,,Het meeste werk in de wijngaard is voor de oogst eigenlijk al gedaan. Onze vrijwilligers oogsten de druiven, zij hebben hier het hele jaar gewerkt.” Sigrid is opgegroeid tussen de velden met Riesling, in Midden-Duitsland en studeerde scheikunde. Ze laat bodemmonsters doen, zodat ze precies weet hoeveel kalium, calcium of andere voedingsstoffen ze moet toevoegen. Zo krijgen de druiven de voeding die ze nodig hebben. ,,Veel mensen denken dat dit jaar geen normaal wijnjaar is, vertelt Sigrid. ,, Maar dat is het juist wel. Hier in de wijngaard hebben we natuurlijk ook te maken met klimaatverandering. Voor een goede wijnoogst heb je eigenlijk een Indian Summer nodig, een zonnige nazomer met koude nachten. Dan rijpen de druiven het beste.” 

Wijngaard Hoog Beek en Royen is in 2013 opgericht en een gezamenlijk project van het Utrechts Landschap en Rotary Zeist. De grond in de wijngaard was toen nog kaal. In 2014 konden de vrijwilligers al voor het eerst oogsten. De wijngaard levert gemiddeld zo’n 2500 flessen wijn per jaar op en de wijnen vallen regelmatig in de prijzen. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt. De winst gaat naar goede doelen in de directe omgeving van Zeist. De vrijwilligers hebben een stem in de keuze van de projecten.

www.wijngaardzeist.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 4 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 10 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 11 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer 23 uur geleden
Afbeelding
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start gisteren
Afbeelding
WensAmbulance Utrecht zoekt opslagruimte 4 dec, 18:36
Afbeelding
Samen eten tijdens de feestdagen: voor iedereen een gezellige kerst 4 dec, 13:54