Martin Edens coördineert de vrijwillige hulp aan de Afghaanse evacués in Huis ter Heide.
Martin Edens coördineert de vrijwillige hulp aan de Afghaanse evacués in Huis ter Heide. Foto: Ellis Plokker

Groot aanbod hulp evacués

Overig

Sinds eind augustus verblijven zo’n 320 Afghaanse evacués op een militair terrein in Huis ter Heide. De groep bestaat voornamelijk uit gezinnen met kinderen. Veel mensen uit Zeist en omgeving boden aan om te helpen met taallessen en andere activiteiten. Inmiddels zijn er iedere week verschillende activiteiten in het Walaardt Sacré kamp.

Ellis Plokker

Huis ter Heide - Martin Edens coördineert sinds september het aanbod van vrijwilligers uit Zeist. Hij combineert dit met zijn andere werk voor MeanderOmnium. In het gebouw waar hij overlegt met vrijwilligers, zijn medewerkers van het Rode Kruis bezig met het sorteren van kleding. In de hal hangen tekeningen van kinderen met ‘Welkom in Zeist’. Martin vertelt dat er een enorm aanbod is van vrijwilligers uit Zeist en omgeving. Hij inventariseert bij de evacués wat ze nodig hebben aan bijvoorbeeld taallessen of sport. Daarbij werkt hij samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

Martin: ,,We proberen die vragen te koppelen aan het aanbod van de vrijwilligers uit Zeist. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen uit Zeist en omgeving willen helpen. Ik was zelfs een beetje overdonderd, ook al werk ik al lang bij MeanderOmnium en zie ik veel vrijwilligers. We hebben zoveel aanbod, dat we moeten kijken hoe we het handig kunnen indelen. We werken nu met werkgroepen, er is bijvoorbeeld iemand die de werkgroep ‘taal’ coördineert.” 

Het eerste wat de evacués graag wilden, was het leren van de Nederlandse taal. Martin: ,,Veel mensen waren daar zelf al mee bezig, bijvoorbeeld door filmpjes te kijken via YouTube. We hebben meteen vanaf het begin taallessen georganiseerd. Inmiddels is er iedere week een open taalbijeenkomst, in twee blokken. Dit is vooral bedoeld voor volwassenen, er zijn meestal twee vrijwilligers op een groepje.” 

Daarnaast organiseren Martin en zijn collega’s activiteiten voor de kinderen. De tijdelijke bewoners van het kamp gaven aan dat ze graag activiteiten voor de kinderen wilden, zodat zij iets te doen hebben en hun energie kwijt kunnen. Inmiddels zijn die activiteiten er: een mix van taal, muziek, sport, creativiteit en spelletjes waarbij ze woordjes oefenen. Martin: ,,We kijken wat er nodig is en proberen in te spelen op de vraag. We organiseren inmiddels ook verkeers- en fietslessen. De evacués zelf willen ook graag helpen. We hadden laatst een verkeersles in het Engels. Tijdens die les vertaalde een bewoner die goed Engels kan, spontaan alles in het Farsi, een van de Afghaanse talen.” 

Sportverenigingen uit Zeist bieden ook activiteiten aan, zowel op het terrein als op andere locaties in Zeist ,,Afgelopen zaterdag was er een sportdag, georganiseerd door sportstudenten. We hebben gevraagd welke sporten de evacués in Afghanistan deden. Cricket en voetbal blijken heel populair te zijn, net als hardlopen.”

Wilt u ook meehelpen? Mail naar welkominzeist@meanderomnium.nl of kijk op Meanderomnium.nl onder ‘Ons aanbod’.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren