Als het blad zou blijven liggen, ontstaat het risico dat wandelaars uitglijden.
Als het blad zou blijven liggen, ontstaat het risico dat wandelaars uitglijden. UL

UL: ‘Bladblazen in bos is noodzakelijk’

· leestijd 2 minuten Overig

Zoveel mogelijk met elektrische bladblazers

ZEIST Het is volop herfst. Temperaturen dalen, zon, regen en stormachtige wind wisselen elkaar af. Moeder natuur zorgt voor een prachtig schouwspel als de bladeren aan de bomen verkleuren. Om de boom tegen uitdroging te beschermen vallen de bladeren uiteindelijk op de grond en gaat de boom in winterrust. Prachtig om te zien, zo’n bladerdek op de grond, en ook nuttig. Toch kiest Utrechts Landschap ervoor om op sommige plaatsen de bladblazer in te zetten. Dit stuit soms op onbegrip onder de bezoekers van de terreinen. De natuurorganisatie legt het graag uit.

Om met name bewegwijzerde en officiële wandelpaden veilig begaanbaar te houden is het noodzakelijk om het blad te verwijderen. Als het blad zou blijven liggen ontstaat het risico dat wandelaars uitglijden, wanneer het bladerdek nat is. Ook worden eventuele oneffenheden in het pad niet opgemerkt. Binnen niet al te lange tijd zullen de bladeren verteren en verrotten, met kans op moddervorming. Dit is niet alleen onveilig, maar ook slecht voor de kwaliteit van het pad. Om modderige paden te ontwijken creëren bezoekers nieuwe paden. Dat gaat vaak ten koste van de beplanting en het aanzicht, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het blad te verwijderen kunnen de paden beter drogen. Bladblazen als beheermaatregel voorkomt dat paden regelmatig hersteld moeten worden; dat scheelt dus ook nog eens aanzienlijk in de kosten voor onderhoud.

IN DE BOSVAKKEN 

Utrechts Landschap zorgt ervoor dat het blad van bospaden in bijvoorbeeld het Zeisterbos in de bosvakken wordt geblazen. Op landgoederen en buitenplaatsen wordt het vrijgekomen blad zoveel mogelijk in borders verwerkt. Wanneer bladeren op het gazon blijven liggen zal het gras verstikken. Daarom worden hoeveelheden blad, zoals op de gazons van buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en De Breul, verzameld en elders op het terrein in plant- en bosvakken verdeeld. Er wordt circulair gewerkt: het bladmateriaal gaat niet verloren. Waar mogelijk wordt met elektrische bladblazers gewerkt.
Bladeren in de natuur hebben een belangrijke waarde. Ze zorgen voor bedekking van de bodem, waardoor deze in de winter minder afkoelt en uitdroogt. Hiervan profiteert het bodemleven, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën. Onder een dik bladerdek vinden egels een fijne schuilplek voor hun winterslaap. Schimmels zorgen voor de afbraak van het blad, waardoor mineralen vrijkomen. Die dienen als voedsel voor bomen, struiken en planten. De (half-)verteerde bladlaag zorgt bovendien voor goede humus. Hierdoor krijgt de bodem meer structuur en zuurstof, wat weer gunstig is voor het bodemleven.

Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen.
Sinds 1927 koopt Utrechts Landschap natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. Zij beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben ze ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.
Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 31.000 donateurs (Beschermers), achthonderd vrijwilligers en zeventig bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lichtjesparade tijdens Moonlight Shopping 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling Syntus Utrecht per 11 december 12 uur geleden
Afbeelding
Accordeonist Rik Cornelissen in Beauforthuis 16 uur geleden
Afbeelding
Top-2000 viering in Josephkerk Zeist met Pearl Jozesfoon 18 uur geleden
Afbeelding
‘We durven beiden schaamteloos te zijn’ 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie De Toets 18 uur geleden
Afbeelding
Programma van het kerstseizoen in Centrum Zeist 21 uur geleden