Frank Taal en Art Herweijer van de VVE Kerckebosch voor de flat in de Prinses Marijkelaan.
Frank Taal en Art Herweijer van de VVE Kerckebosch voor de flat in de Prinses Marijkelaan. Foto: Ellis Plokker

VVE Kerckebosch gaat van het gas af

Overig

De galerijflat aan de Prinses Marijkelaan wordt binnenkort zo verbouwd, dat de bewoners bijna geen energiekosten meer hebben. De flat gaat helemaal van het gas af, daarmee kunnen alle verwarmingsleidingen en radiatoren weg. Dat levert, naast lagere energiekosten, meer wooncomfort op voor de bewoners.

door Ellis Plokker

Zeist - De Vereniging van Eigenaren (VVE) van de flat aan de Marijkelaan is de eerste VVE in Zeist, die dit doet. Art Herweijer is voorzitter van de VVE Kerckebosch, Frank Taal is voorzitter van de bouwcommissie. In de zomer van 2017 zijn Herweijer en andere bestuursleden begonnen met onderzoeken wat er mogelijk is aan verbetering van de flat uit 1961 op het gebied van isolatie en verduurzaming. Herweijer vertelt: ,,Het probleem waar we tegenaan liepen, was dat de centrale ketels van de blokverwarming aan vervanging toe waren. Op de korte termijn was het niet mogelijk om van het gas af te gaan. Maar als de ketels na nog eens vijftien jaar weer vervangen moesten worden, wilden we voorbereid zijn.”

Van Herweijer en Taal lieten een Energie Transitie Rapport maken en gingen op zoek naar subsidies en een aannemer. In augustus 2020 lag er een voorstel. De kosten van het hele project bedragen zo’n 5 miljoen. Daarvoor wordt het dak van de flat geïsoleerd en er komen 390 zonnepanelen op. Aan de achterzijde van de flat, waar de galerijen zijn, komt een sterk isolerende voorzetgevel. Deze heeft driedubbel glas ramen. De ramen en kozijnen aan de voorzijde worden ook vervangen door kunststof kozijnen met driedubbel glas, de garage en de bergingen worden geïsoleerd. Er komt een warmte terugwin installatie, die de woningen ook ventileert. De warmte uit de woningen wordt teruggegeven aan de koude inkomende lucht. In juli 2021 konden Herweijer en Taal de definitieve opdracht aan de aannemer geven. 

Beiden hebben veel tijd en energie in het project gestoken. Ze zijn er, zeker de afgelopen maanden, zo’n dertig uur per week mee bezig geweest. Taal: ,,Het meekrijgen van de eigenaren van de appartementen viel mee. Uiteindelijk heeft 93% van de eigenaren voor het project gestemd. Dat is heel veel. We hebben dan ook veel tijd gestoken in overleg. Vanwege corona hebben we veel informatie via internet met de bewoners gedeeld, lange nieuwsbrieven geschreven en zelfs vergaderd op de trappen van de flat. Ook overleg koste veel tijd, over de lening met het Warmtefonds en over subsidies met het rijk, provincie en gemeente.” Een voordeel daarbij was, dat zowel Herweijer als Taal veel ervaring hebben met financiën en projecten.

Wooncomfort

Door corona kan de uitvoering van het project later beginnen dan de bedoeling was, want veel grondstoffen zijn nu moeilijk leverbaar.  De werkzaamheden beginnen in januari 2022, in juni is het klaar. De gevelelementen worden in de fabriek gemaakt, die worden in drie weken geplaatst. Taal: ,Daarna hebben we dertig jaar weinig kosten voor onderhoud en energie. Dat is het grootste winstpunt, want veel mensen willen hier graag blijven wonen. Bovendien wordt het wooncomfort verbeterd. De deuren waren hier en daar krom en er was veel tocht.” Door al het overleg is ook de saamhorigheid in de flat groter geworden.

Van Herweijer en Taal hebben een tip aan andere VVE’s: ,,Begin op tijd met je voorbereiden op de energietransitie, want meevallen gaat het niet. Het voortraject is heel belangrijk geweest, er is veel tijd nodig om te onderzoeken wat je wilt en wat er mogelijk is. Iedere VVE hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. VVE Belang heeft ons goed geadviseerd. Wij staan open om kennis te delen en willen samen met VVE Belang een draaiboek maken over hoe je dit moet aanpakken.”

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren