Klimaatactivisten eisen dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn in Zeist de koers wijzigt en niet langer belegt in fossiele brandstoffen.
Klimaatactivisten eisen dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn in Zeist de koers wijzigt en niet langer belegt in fossiele brandstoffen. (c)

Klimaatactivisten sluiten terrein Pensioenfonds Zorg en Welzijn af

6 februari 2022 om 11:21 Overig

ZEIST Maandag 7 februari vanaf 7.30 uur sluiten Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA) het terrein van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) af. 

Met deze actie roepen ze het pensioenfonds op om onmiddellijk te stoppen met de investeringen van circa 4 miljard euro in de fossiele brandstoffenindustrie. Dit is de tiende actie bij PFZW, het is de eerste disruptieve actie die is aangekondigd via social media. Dat maken de klimaatactivisten bekend in dit persbericht.

In november 2020, nadat ABP aankondigde te stoppen met fossiele investeringen, begonnen XR en CCA met acties bij PFZW. Veel actievoerders hebben hun pensioen bij PFZW: predikanten, artsen, gezondheidswerkers, mensen die werkzaam zijn in de culturele sector en in welzijnswerk. Twee keer is de lobby bezet, het terrein is eerder afgezet, predikanten hielden een viering bij de hoofdingang, groepjes mensen spoten met krijt teksten op de ramen, kinderen maakten vrolijke krijttekeningen.

Tussen 17 december en 17 januari waren er een maand geen acties, om PFZW de tijd te geven om de klimaatrapporten te bestuderen en te besluiten om te stoppen met fossiele investeringen. Afgelopen week liet PFZW weten dat ze denken dat hun investeringen ervoor zorgen dat de fossiele industrie sneller zal verduurzamen. Dit is geen realistische verwachting. Shell gaat bijvoorbeeld in hoger beroep, in plaats van te verduurzamen volgens de uitspraak van de rechter.

In het verleden is PFZW met gesprekken, petities en acties opgeroepen om te stoppen met beleggen van circa 4 miljard euro in de fossiele brandstoffenindustrie en te stoppen met het verergeren van de klimaatcrisis. Vorig jaar maakte pensioenfonds ABP bekend te stoppen met beleggingen in fossiele brandstoffen, na het besturen van de onlangs verschenen klimaatrapporten. Dat ging om 15 miljard euro. Onderzoek toont aan dat divesteren uit de fossiele brandstoffenindustrie geen negatieve invloed heeft op het rendement. Aldus de klimaatactivisten in hun persbericht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie