De Technasiumleerlingen doen grondboringen in het Griftbosje.
De Technasiumleerlingen doen grondboringen in het Griftbosje. Ellen Teunissen ellensfotogalerijen.nl

Technasiumleerlingen De Breul onderzoeken probleem speelbeek Griftbosje Zeist

Overig

ZEIST Voor het vak ‘onderzoeken en ontwerpen’ zijn 28 leerlingen uit De Technasiumklas van De Breul in Zeist begonnen aan hun nieuwe project. De leerlingen van rond de dertien jaar werken aan een opdracht van Stichting ’t Griftbosje.  

’t Griftbosje is een terrein voor ontmoeting en natuurontwikkeling naast de speeltuin aan de Ridderschapslaan in de wijk Griffensteijn. Voor meer informatie zie de website: griftbosje.nl 

Onveilig

Naast diverse fruitbomen en de mooie natuur heeft ’t Griftbosje ook een wilgentenen hut en een waterspeelplaats waar kinderen gebruik van kunnen maken. Echter, de waterpomp van de speelbeek moet helaas steeds vaker afgesloten worden. Het waterpeil in de bezinkputten wordt regelmatig te hoog waardoor er een onveilige speelomgeving voor jonge kinderen ontstaat. De afsluiting van de pomp levert vervolgens vaak teleurgestelde bezoekers op.

Waterschap

Aan de leerlingen is gevraagd ‘t Griftbosje te helpen met het vinden van een oplossing voor de speelbeek. Zij zullen een passende oplossing zoeken en worden daarbij geholpen door Waterschap Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden in persoon van Tom Overgaauw.

De Boswerf

De leerlingen zijn begonnen met het in kaart brengen van de huidige situatie. Daarvoor hebben zij grondboringen gedaan zowel in ‘t Griftbosje en bij De Boswerf. Hiermee kunnen zij de verschillende bodemprofielen van Zeist ontdekken. 

Verder hebben ze interviews afgenomen met de vrijwilligers en een emmerproef uitgevoerd om de snelheid van infiltratie te bepalen. Ondanks de kou was het gelukkig wel droog en konden de leerlingen de middag optimaal benutten. Op 15 maart 2022 zullen de leerlingen hun bevindingen presenteren en oplossingen voor het probleem voorstellen aan stichting ’t Griftbosje. 

De opdrachtgevers Joost van Ettekoven, groene makelaar bij de gemeente Zeist, en Ida van der Kooij, namens Montessorischool Griffensteyn, en iedereen betrokken bij het Griftbosje zijn erg benieuwd naar de uitkomsten! 

Dit artikel is geschreven door Eva de Weerdt, student assistent vak O&O en Yvonne Goselink O&O docent De Breul.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 22 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren