Eddie Breunesse (links) en Jan Snijders willen zoveel mogelijk bos rond Austerlitz behouden.
Eddie Breunesse (links) en Jan Snijders willen zoveel mogelijk bos rond Austerlitz behouden. Foto: Carol Dohmen

‘Blijf van ons bos af!’

8 maart 2022 om 16:05 Overig

AUSTERLITZ In Austerlitz groeit het verzet tegen de plannen van de KNVB om een stuk bos te kappen voor de aanleg van extra velden en een parkeerplaats. De actiegroep ‘Blijf van ons bos af!’ schreef een open brief aan de kiezer. Met de verkiezingen in aantocht heeft de groep het standpunt van de politieke partijen in dit dossier op een rijtje gezet.

Carol Dohmen

Jan Snijders en Eddie Breunesse maken zich vaker hard voor het algemeen belang. Dit keer startten ze – samen met andere dorpsgenoten – een actie voor het behoud van het bos rond Austerlitz. De KNVB wil 50.000 m2 van dit bos in bezit krijgen om extra trainingsvelden en een parkeerplaats aan te leggen. De actiegroep ziet geen enkele noodzaak voor deze bomenkap. Breunesse: ,,Ik kom dagelijks langs de bestaande velden. Ze worden helemaal niet intensief gebruikt”. Bovendien, laat hij aan de hand van een kaartje zien, heeft de KNVB zelf veel terrein in bezit dat niet in gebruik is. ,,Ze kunnen op hun eigen terrein extra velden aanleggen, als dat al nodig is.”

Dan schalt de hele dag een luidspreker door het bos

Omwonenden, waarvan Breunesse er een is, zien nu al overlast tijdens het gebruik van de bestaande velden. ,,Er wordt niet alleen door de KNVB gevoetbald, er vinden ook evenementen plaats. Dat is nodig om het commercieel uit te baten. Dan schalt de hele dag een luidspreker door het bos, met een harde commentaarstem, afgewisseld door stevige beats. De reeën vluchten, maar waar moeten ze heen als het bos steeds kleiner wordt?” Hij weerspreekt het argument dat het om laagwaardige natuur zou gaan. ,,Elke nacht hoor je uilen roepen en laatst kwam ik een vogelaar tegen die de zeldzame hop had gespot.”

Snijders: ,,Tijdens de coronapandemie heeft iedereen gezien hoe hard wij elke vierkante meter natuur nodig hebben. In de weekenden was het in de bossen rond Austerlitz regelmatig zo druk, dat de toegangswegen moesten worden afgezet. Mensen uit de stad komen hier recreëren en van het bos genieten. Bovendien hebben we te maken met een klimaatcrisis, die grotendeels te wijten is aan de roekeloze manier waarop we met de natuur omgaan.”

POLITIEK

Snijders begrijpt niet hoe het mogelijk is dat er in Zeist opnieuw natuur wordt geofferd. ,,De inkt van de omgevingsvisie is nog niet droog. Daarin staat, en ik citeer, ‘groen is ons goud .…. voor iedere ontwikkeling geldt, groen als uitgangspunt in plaats van als sluitpost’. Dat rijmt totaal niet met het onnodig kappen van bos!” De actiegroep wil alle kiezers duidelijk maken dat ze met hun stemgedrag invloed op de houtkap hebben. Snijders: ,,We hebben in onze open brief de standpunten van alle partijen op een rijtje gezet. Met dank aan Carolien Paasman. Zij heeft voor het Zeistermagazine alle lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de komende verkiezingen, de vraag voorgelegd of de KNVB bos mag kappen voor de aanleg van voetbalvelden en een parkeerplaats. De antwoorden vind je terug in onze open brief.” Austerlitz Belang, Austerlitz Zorgt, Stichting Dierentehuis Zeist en het Beauforthuis steunen de actiegroep. De open brief is te vinden op: https://www.austerlitzbelang.com/single-post/open-brief-blijf-van-ons-bos-af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie