De huidige staat van de vlaggenmast, beelden van het transport en inhangen van de vlaggen, en de mast in oude glorie. Foto's van Martin van Rossum van de gemeente Zeist.
De huidige staat van de vlaggenmast, beelden van het transport en inhangen van de vlaggen, en de mast in oude glorie. Foto's van Martin van Rossum van de gemeente Zeist. (c)
MET VIDEO

Monumentale vlaggenmast Zeist is verrot

23 maart 2022 om 07:25 Overig

ZEIST Onze vlaggenmast is verrot. Zeist moet het dit jaar op Koningsdag en op 4 en 5 mei doen zonder het bijna 26 meter hoge monument op Het Rond. Met video van zes jaar geleden.

De bevolking schonk de mast in 1938 aan de gemeente om de viering van het veertigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina luister bij te zetten. De mast is ontworpen door een van de belangrijkste ontwerpers van de voormalige Zilverfabriek Gerritsen aan de Karpervijver, Gustav Beran. Het is een lange paal -gemaakt van een grove den uit de Ardennen- met 49 vlaggen die cirkelend omhoog gaan in vier kleuren: rood, wit, blauw en oranje. Bovenop staat de kroon.

Jaarlijks voor Koningsdag lopen medewerkers van de gemeente met de mast op een affuit van de gemeentewerf aan de Van Renesselaan naar Het Rond waar het gevaarte met hulp van een brandweerlier omhoog wordt getakeld. Op Koningsdag, voor dag en dauw, gaan de vlaggen op stokken in de mand van de hoogwerker mee naar boven met de ambtenaar die de vlaggen bevestigt. 

MONUMENTENLIJST In mei 2017 stelde de gemeente dit unieke stuk Zeister erfgoed veilig door het op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In 2018 en 2019 stond de mast er gewoon. In 2020 en 2021 ook, maar toen waren er verder geen feestelijkheden rond Koningsdag of Bevrijdingsdag. Dit jaar mogen we weer vieren en herdenken, maar moeten we het zonder de vlaggenmast doen. Houtrot en houtworm hebben de vlaggenmast zo ernstig aangetast dat opzetten niet verantwoord is. 

TIJDELIJK ALTERNATIEF Vorig jaar is de mast met metalen versteviging opgezet, maar toen is niet direct een nieuw exemplaar besteld. ,,De gemeente kijkt nog of het mogelijk is om voor 5 mei een tijdelijk alternatief te regelen’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Hij voegt daaraan toe: ,,De vervanging wordt in principe door de gemeente betaald. De gemeente zorgt dan ook voor een vervangende vlaggenmast.’’

GELAMINEERD HOUT De definitieve mast wordt niet uit een boomstam gemaakt, maar van gelamineerd hout, net als scheepsmasten, weet Martin Slootweg, de voorzitter van het 4 en 5 mei-comité Zeist. Hij vindt het jammer dat Zeist het met een tijdelijke mast moet doen. Een cadeau aannemen als gemeente schept verlichtingen. ,,Die mast hoort bij Zeist.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie