Algen op het water bij Hoog Beek en Royen.
Algen op het water bij Hoog Beek en Royen. Riet van Amerongen

Kroosvaren verandert beken in Zeist in gravelbaan

30 mrt, 06:09 Overig

ZEIST Tijdens haar wandeling bij de Buitenplaats Hoog Beek en Royen in Zeist zag Riet van Amerongen dat een aantal beken bedekt was met rode algen. Het leek wel een gravelbaan. Boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap weet er alles van.
 

,,Het water van de slingervijver wordt helemaal rood verkleurd door een klein plantje dat zich door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd snel heeft vermeerderd. Grote kroosvaren, een kleine, drijvende watervaren die zijn oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika heeft. Eind 19e eeuw is de plant via botanische tuinen in Nederland terecht gekomen. De drijvende varensoort is groen, maar onder invloed van stress zoals schaduw, kou of verontreiniging kleurt het rood. In de winter sterven de planten af. De dichte vegetatie kan andere soorten verdringen. De kroosvarenmatten laten geen licht door en veroorzaken zuurstofgebrek in het water.

ROBUUST WATERSYSTEEM De slingervijver van Hoog Beek & Royen maakt onderdeel uit van een grootschalig restauratieproject Robuust Watersysteem Landgoederen en Zeisterbos. Utrechts Landschap is afgelopen jaar in het Zeisterbos gestart en hoopt dit jaar maatregelen op Hoog Beek & Royen en Pavia te treffen.

MEER WATER, LANGER VASTHOUDEN Langs en nabij de Driebergseweg in Zeist liggen bijzondere Landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande. Onderdeel van de historische parkaanleg is een aantal bos- en slingervijvers op Pavia, Hoog Beek & Royen, Schoonoord, Molenbosch en De Breul. In de bos- en slingervijvers zijn verschillende cultuurhistorische objecten zoals bruggen en dammen. Zowel de vijvers als ook de spreng in het Zeisterbos zijn al langer (deels) drooggevallen en daardoor niet meer herkenbaar als cultuurhistorisch elementen.

Utrechts Landschap is in 2021 gestart met een pakket aan maatregelen ter verbetering van de watervoorziening en restauratie van de cultuurhistorische objecten zodat deze hun functie en waarde behouden of weer terug krijgen. Alle te treffen maatregelen zorgen voor een verbetering voor natuur, cultuurhistorie, waterkwaliteit en klimaatadaptatie.’’ Aldus de boswachter. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
En weg zijn de borden... 6 uur geleden
Afbeelding
‘Plogging’: ruim zwerfafval Vuelta-parcours op 8 uur geleden
Afbeelding
Zondagmiddag in Slottuintheater: popconcert voor kinderen 14 uur geleden
Afbeelding
Saestum Skills Clinic voor kinderen 14 uur geleden
Afbeelding
Masterclasses voor strijkkwartetten 16 uur geleden
Afbeelding
Open tuin met zilverwerk uit Zeist 11 aug, 16:13
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta op 19 en 20 augustus 11 aug, 14:55