Albert van Kuijk was sinds 2013 de motor van de ASZ.
Albert van Kuijk was sinds 2013 de motor van de ASZ. Carolien Paasman

Van Kuijk doet stapje terug

Overig

Afscheidsfeest oprichter ASZ

[ZEIST]  Oprichter, motor en eerste voorzitter van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) Albert van Kuijk (81) neemt afscheid. Vorig jaar nam Lia van Dijk zijn taak als voorzitter al over. Zij blijft daarnaast voorzitter van de KBO-PCOB. Het uitgestelde afscheidsfeest vindt plaats op 30 april.

De ASZ is opgericht op 6 januari 2013 en had toen vijftig leden. De ouderenclub ontstond uit onvrede toen de ANBO het roer omgooide onder toenmalig voorvrouw Liane den Haan. ,,Zij wilde niet dat de vrijwilligers zelf iets deden en dat stuitte op weerstand’’, herinnert Van Kuijk zich. Hij was bekend met organiseren en besturen, zat tweemaal acht jaar in gemeenteraad en was acht jaar wethouder. Ook nam hij het initiatief tot ‘De Dag der Kunsten’, toen een groots spektakel rond Slot Zeist. Met een paar medestanders zette hij de ASZ op. ,,In Hilversum was al zo’n club actief. We hebben gekeken hoe zij het deden en hier thuis aan tafel alles voorbereid.’’

,,Ons uitgangspunt was en is dat de leden zelf activiteiten organiseren. Dat doen ze redelijk autonoom, en dat werkt. Mensen vinden het leuk om dingen te organiseren en zo is de ASZ een vereniging van, voor en door leden geworden.’’ De organisatie bestaat inmiddels uit dertig actieve commissies van minimaal drie leden. Het ledental passeerde vlak voor de coronapandemie de zestienhonderd en is nu teruggezakt naar vijftienhonderdvijftig, nog altijd een zeer respectabel aantal. 

De commissies organiseren ,,van alles behalve bingo; daar heeft nog niemand zich voor aangemeld.’’ Dagtochten met een touringcar, korte of lange wandelingen, fietstochten, wandelvoetbal, jeu de boules, een cursus vogelen, samen eten, samen koken of stijldansles. De ASZ heeft een toneelvereniging die uitvoeringen geeft, een muziekensemble en een zangkoor. Wekelijke koffie-uurtjes in de verschillende wijken en buurtschappen en het Meezingcafé; elke tweede vrijdag van de maand zonder verplichtingen samen zingen met een hapje en een drankje toe.

,,Het is snel van de grond gekomen. Kennelijk was er behoefte aan,’’ concludeert Van Kuijk, terugkijkend. ,,Overigens lukt niet alles waar we aan beginnen. Voor samen schaken is weinig belangstelling en een eigen biljartgroep komt ook niet van de grond. Als er behoefte aan ontstaat, kan dat alsnog van de grond komen. Zo is het ook.’’

Behalve deze gezelligheid biedt de ASZ ook dienstverlening gericht op ouderen. Zo is er een seniorenwegwijzer die leden van advies kan dienen. Er zijn mensen die kleine klusjes voor u willen doen. Leden kunnen een beroep doen op belastinghulp en administratieve ondersteuning, er is een iPad-Café en er is computerhulp beschikbaar.  

,,Ook de dienstverlening voorziet duidelijk in een behoefte,’’ merkt Van Kuijk. Hij laat zijn club niet helemaal los. ,,Ik heb de kar met heel veel plezier getrokken, het kost moeite om ermee te stoppen. De hoofdreden is mantelzorg. 

Ik blijf wel betrokken bij het magazine dat we tien keer per jaar uitgeven en bij de nieuwsflitsen die we twee keer per maand digitaal verspreiden. Op die manier blijf ik toch op de hoogte van alles wat er binnen de ASZ passeert.’’

Het afscheidsfeest van Albert van Kuijk is op zaterdag 30 april van 15.00 tot 17.00 uur in het Torenlaantheater. Reserveren is noodzakelijk, per e-mail: eefjevanessen@hotmail.com of H. Burgmans, tel.06-29583606.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 1 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 20 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren