De rupsen hebben op dit moment nog geen brandharen die overlast veroorzaken.
De rupsen hebben op dit moment nog geen brandharen die overlast veroorzaken. ANP / Rob Engelaar

Zeist start met bestrijden eikenprocessierups

28 april 2022 om 12:00 Overig

ZEIST De eerste eikenprocessierupsen - ‘jeukrupsen’ - zijn uit hun ei gekropen. Zij hebben op dit moment nog geen brandharen die overlast veroorzaken. Hét moment dus om te starten met het preventief bestrijden van de rupsen. 

Het bestrijden van de rups gebeurt op plekken waar de verwachte overlast hoog is. Op plekken waar beschermde dagvlindersoorten voorkomen, en op plekken waar de verwachte overlast niet hoog is, worden de rupsen weggezogen. Het preventief bestrijden gebeurt niet alleen overdag, maar ook ’s avonds, in de nacht en ’s ochtends vroeg.

De eikenprocessierups nestelt zich in de zomer in eikenbomen. De rupsen hebben brandharen, die loslaten en wegwaaien. Deze brandharen kunnen bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten geven. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte. Rupsen op openbare plekken waar veel mensen worden preventief bestreden. Op plekken waar minder mensen komen, worden de rupsen verwijderd wanneer zij nesten gaan vormen. In natuurgebieden of op particulier terrein vindt geen bestrijding plaats. De bestrijding vindt plaats op verschillende manieren.

PREVENTIEVE BESTRIJDING

De bladeren van bomen waar de eikenprocessierups zich mee voedt, bespuit de gemeente met twee biologische bestrijdingsmiddelen (Xentari WG en Nematoden). ,,Dat doen we voordat de rupsen brandharen hebben. Dit gebeurt uitsluitend op locaties waar veel mensen komen of passeren”, zegt een woordvoerder. Als er voldoende bladeren aan de bomen zitten, start de gemeente met dit preventief bestrijden. Dat is meestal eind april, begin mei, afhankelijk van de weersomstandigheden.
De biologische bestrijdingsmiddelen Xentari WG en Nematoden zijn niet schadelijk voor mens of dier. Xentari WG zorgt ervoor dat de eiwitten in de maag van de rups kristalliseren. Dit beschadigt de maag zodat de rups sterft. Dat gebeurt ongeveer een week na het eten van het blad. Nematoden zijn aaltjes die op de rups worden gespoten, De Nematoden predateren op de rupsen en zorgen er zo voor dat de rupsen sterven.

WEGZUIGEN VAN NESTEN

Op plekken waar beschermde vlindersoorten voorkomen mag de gemeente volgens de natuurwetgeving niet biologisch bestrijden. Maar ook op de plekken waar minder mensen komen of passeren wordt de eikenprocessierups door de gemeente bestreden door ze weg te zuigen. Dit wegzuigen gebeurt in de maanden mei, juni en juli.

In de natuurlijke omgeving van de eikenprocessierups zorgen natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp, roofwantsen en vogels voor een natuurlijk evenwicht. Omdat de eikenprocessierups niet uit Nederland komt, is er nog geen goed evenwicht in het ecosysteem van eten en gegeten worden. De natuur kan de overlast dus nog niet zelf oplossen.

GEEF MELDING DOOR

Het melden van nesten in de openbare ruimte is belangrijk. Geef je melding door via zeist@zeist.nl Bevindt een nest op privéterrein, dan moet men zelf gepaste maatregelen nemen. Meer informatie hierover is te vinden via www.zeist.nl

De brandharen van de ‘jeukrups’ kunnen klachten geven zoals hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie