De buurtbemiddelaars bemiddelden in coronatijd vaker online of telefonisch.
De buurtbemiddelaars bemiddelden in coronatijd vaker online of telefonisch. MO

Meer burenoverlast door corona

Overig

ZEIST Maar liefst 21.000 meldingen van burenoverlast stroomden vorig jaar binnen bij organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. Het aantal meldingen blijft daarmee op een hoog niveau. Ook in Zeist waren er in coronatijd veel aanmeldingen.

De coronamaatregelen zoals de maandenlange lockdown zorgden voor meer ergernissen en ruzie tussen buren. Dit blijkt uit gegevens van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Afgelopen jaar stegen de aanmeldingen bij buurtbemiddeling met 3 procent. ,,Dat lijkt een kleine toename,” zegt adviseur buurtbemiddeling bij het CCV Frannie Herder, ,,maar dat is bovenop de grote stijging van 2020. Toen steeg het aantal overlastmeldingen met maar liefst 13 procent. Dat kwam door corona. Veel meer mensen brachten hun tijd thuis door. En dat zorgde voor meer overlast.”
Ellen van Tilburg, de coördinator van Buurtbemiddeling Zeist vertelt dat er ook in Zeist in coronatijd veel aanmeldingen waren. ,,We hebben in totaal met ongeveer 180 buren contact gelegd, naar hen geluisterd, hun mogelijkheden besproken en onderlinge bemiddelingsgesprekken georganiseerd. We vragen buren wat ze zelf al hebben gedaan en hoe ze het zelf zouden willen oplossen. We geven hen het gereedschap om zelf in gesprek te gaan of bereiden het gezamenlijke bemiddelingsgesprek met hen voor”.

Ook in 2021 ervaarden bewoners meer spanningen en overlast van elkaar. De meeste meldingen gingen over geluidsoverlast, maar ook over pesterijen en de tuinafscheiding. 

NIET IDEAAL

De buurtbemiddelaars bemiddelden in coronatijd vaker online of telefonisch. Ze konden namelijk niet altijd op huisbezoek. ,,Dat is niet ideaal,” vertelt Herder. “Toch zijn zeven van de tien zaken met goed gevolg afgerond. Dat is even hoog als andere jaren.” 

Behoefte aan meer informatie of advies? Bel met Buurtbemiddeling MeanderOmnium tel: 030 -2677787 of mail naar buurtbemiddeling@meanderomnium.nl. Meer informatie is te vinden www.meanderomnium.nl  

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren