Niek Rodewijk voor de lege vitrinekasten. Het nieuwe glas laat niet lang op zich wachten.
Niek Rodewijk voor de lege vitrinekasten. Het nieuwe glas laat niet lang op zich wachten. (c)

Massale steun voor Juwelier Rodewijk na brute inbraak

13 juni 2022 om 22:16 Inbraak

ZEIST De ene na de andere bos bloemen wordt afgegeven bij Niek Rodewijk, enkele dagen na de brute inbraak in zijn zaak aan de Slotlaan. Een fles wijn, warme woorden. ,,Het medeleven is groot’’, zegt de juwelier, ,,ik kan altijd nog een bloemenzaak beginnen.’’ Maar met de inbraak zelf kan hij niet zitten, zegt hij. 

In de nacht van woensdag op donderdag, even na vier uur, wordt Rodewijk wakker van geraas, ,,alsof er een storm opstak.’’ Hij slaapt boven zijn zaak aan de Slotlaan. Op dat moment zijn drie in zwart gehulde mannen met bivakmutsen en hoodies bezig de boel te plunderen. 

GEOS ONSITE SOLUTIONS Eentje heeft een felle lamp op zijn voorhoofd, niet alleen om beter te kunnen zien maar ook om de bewakingscamera’s te verblinden, weet Rob Aalders van Geos Onsite Solutions, die het zeer uitgebreide beveiligingssysteem aanlegde. 

ZONDER NUMMERPLAAT Het grote aantal camera’s dat hij plaatste legde alles nauwkeurig vast. Hoe de drie op een scooter zonder nummerplaat aan komen rijden, de tassen die ze om hun nek hebben hangen, de enorme vrachtwagenkrik waarmee ze hun dievenklus beginnen. Ze wrikken er het rolluik mee open en slaan de dikke ruit van de winkeldeur in. (,,Daar moet dus nog een sierhek voor’’, weet Rodewijk nu). 

POLITIEWAGENS Met mokers slaan twee van de drie de centimeters dikke ruiten van de vitrinekasten in. Eerst zoveel mogelijk kapotmaken, dan met lompe graaiende bewegingen de tassen vullen. De helft valt op de grond. Buiten staat de derde dader op wacht. Verwarrend detail: op een bepaald moment rijdt hij even weg en een van de buitencamera’s registreert dat twee politiewagens voorbijrijden, kennelijk op weg naar een andere melding. 

TWEE MINUTEN LATER Iets meer dan twee minuten later blijft alleen de ravage achter. Nog voor Rodewijk tijd had om erop af te gaan. ,,Ik laat het niet zomaar gebeuren.’’ De zaak moest een dag dicht, de verzekering stuurde een schoonmaakploeg en heel snel worden de kapotte vitrines hersteld. 

SLOTLAAN Rodewijk vat het laconiek op. Hij weet dat zijn zaak doelwit is en zal blijven. Hij ziet ze vaak genoeg, op de nachtelijke cameraopnames, een voorstudie doen. ,,Je wilt niet weten wat hier in de nacht allemaal gebeurt.’’ Wat hem wel raakt is het medeleven van klanten en mede-ondernemers op de Slotlaan. ,,Het is geweldig.’’

De inbrekers duwen met een vrachtwagenkrik het rolluik omhoog.
Ongeveer de helft van de vitrinekasten wordt met zwaar gereedschap stukgeslagen.
Snel worden enkele grote tassen gevuld. De helft van de kostbaarheden valt op de grond.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie