
Samen in Zeist zwerfafval opruimen?
15 september 2022 om 13:33 OverigZEIST Op 17 september is het weer World CleanupDay; sinds 2018 wordt er op 1 dag wereldwijd zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd door vele vrijwilligers. Ook in Zeist gaan vrijwilligers zwerfafval opruimen.
In Zeist gaan vrijwilligers op verschillende plekken aan de slag.
BERMBRIGADE De Bermbrigade start om 10.00 uur op 3 plekken, en eindigt rond 11 uur bij Vishandel Vossole voor een smakelijke verrassing!We maken in drie groepen de doorgaande wegen vrij van zwerfafval: verzamelen bij kruising Utrechtseweg - Sanatoriumlaan, of bij het Jagershuys, of bij de rotonde van de Panweg/de Dreef. Voor materialen en vuilniszakken wordt gezorgd.
KERCKEBOSCH In Kerckebosch kun je om 10.00 uur starten met koffie bij het Binnenbos, daarna aan de slag met de actievelingen uit Kerckebosch.
OPGERUIMDE ZEISTENAREN De Opgeruimde Zeistenaren lopen hun eigen rondje, zoals ze maandelijks doen.Wil je meedoen of heb je een goed idee? Laat het even weten aan cleanupdayzeist@gmail.com , meld je aan op Facebook (Bermbrigade Zeist) of in een PB aan 06-40839905, ook waar je graag wil aansluiten.
SAMENWERKING Samen met vele organisaties een uur lang werken om plastic, peuken en blik uit bermen, sloten en stranden te rapen, om te voorkomen dat ze in de plastic soep belanden waar het plastic uiteindelijk verkruimelt tot micro-plastic.
WERELDWIJD Vorig jaar werd er in 191 landen door 61 miljoen vrijwilligers 303.000 kg afval verzameld en verwerkt! Onvoorstelbaar hoeveel afval er in de natuur terechtkomt, en daarmee uiteindelijk in onze leefwereld en ook voedselketen: in de lucht, in landbouwgrond en zelfs de zee rond Groenland en Antarctica is plastic geen zeldzaamheid meer. Inmiddels eten, drinken en ademen we dagelijks microplastics in, waarvan de gezondheidseffecten nog onduidelijk zijn. Er zijn sterke aanwijzingen dat microplastics onze hormoonhuishouding en afweersysteem verstoren.
VERDIEPING Wil je je wat meer verdiepen in de oorzaak en effecten van al dat plastic in onze leefomgeving? Kijk dan eens op www.plasticsoupfoundation.org/plastic-feiten-en-cijfers/#vervuilers, en dan besef je dat we echt een groot probleem hebben door al dat plastic. Geen (onnodig) plastic meer kopen is de meest simpele stap, en anders met statiegeld, recyclen en opruimen proberen te voorkomen dat er microplastics ontstaan.Vooral wegwerpverpakkingen belanden op de straten, en dat gaan de vrijwilligers op 17 september aanpakken! Doe je mee?