Gerti Bierenbroodspot slaat een pagina om van haar Codex Bierenbroodspot. Oud-ambassadeur Ronald Mollinger en zijn partner en Fong Leng (links) luisteren geboeid naar haar verhalen.
Gerti Bierenbroodspot slaat een pagina om van haar Codex Bierenbroodspot. Oud-ambassadeur Ronald Mollinger en zijn partner en Fong Leng (links) luisteren geboeid naar haar verhalen. Mel Boas

Spannend nieuw werk van Bierenbroodspot in Slot Zeist

18 oktober 2022 om 20:39 Overig

ZEIST Slot Zeist presenteert tot half januari een bijzondere tentoonstelling met werken van Gerti Bierenbroodspot: ‘Fast Forward, New Adventures in rag-paper, silver-lead and gold’. Het is zowel een retrospectief als een expositie van nieuwe uitdagingen die Bierenbroodspot dit jaar is aangegaan. 

De eerste zaal staat in het teken van de beginjaren, met intrigerend en verrassend werk van de kunstenaar uit de woelige beginjaren. De middelste zaal toont het werk van het grote reizen van Bierenbroodspot door Europa en de Middellandse-Zee gebieden, op zoek naar inspiratie en avontuur. In Jordanië leefde Bierenbroodspot met de lokale bedoeïnen, en in het Syrische Palmyra woonde ze binnen de gronden van de tempel van Bel. In Baalbeck huurde ze een oud Libanees huis, dichtbij de enorme tempels. Reizigers kwamen en vertrokken weer, maar Bierenbroodspot bleef, onderging hetzelfde als de lokale bewoners en werd een van hen. 

NIEUW WERK De laatste zaal staat helemaal in het teken van het nieuwste werk op lompenpapier en zilver-lood. Een bezoek aan de Zaanse papiermolen De Schoolmeester was voor Bierenbroodspot als het binnenstappen in de Gouden Eeuw. Tussen de donkere houten spanten knarsten de grote molenstenen. Er hingen rijen van het mooiste – maar weerbarstige en onmogelijke - papier te drogen. Papier met ongelijke schepranden. Geen enkel vel lijkt op het andere. ,,Ik koop alles’’, riep Bierenbroodspot.  

MYSTERIEUS Bierenbroodspot leeft en werkt een groot deel van het jaar middenin een uitgestrekt en ongerept Toscaans natuurreservaat, vlakbij de Etruskische hoofdstad Volterra. Ze keerde onlangs terug naar Amsterdam met opmerkelijk werk op zilver-lood, dat ze maakte na een archeologische reis op Sardinië. Het ging haar om de opgegraven, bijzondere beelden op dit mysterieuze eiland: de veertig Reuzen uit Mont’e Prama, een serie jonge krijgers uit de Vroege IJzertijd. Wie waren ze, wie heeft ze gemaakt, waarom worden ze alleen op deze ene plek op aarde gevonden? 

Bierenbroodspot: ,,In een klein museum in Sardinië ligt een wrak dat in een zware storm voor de Westkust van het eiland is gezonken. De lading van een Romeins schip met 1500 rollen zilver-lood. Ik stond ernaar te kijken met ademloze bewondering. Op mijn land in Toscane lagen al jaren rollen zilver-lood, misschien ooit voor dakbedekking bestemd. Het lood was zwaar gecorrodeerd. Vormloze platen, sommige door lange tijden onderhevig aan vocht, inmiddels half opgelost. Ik ging op het Zaanse papier aan het werk met dit lood, werkte met zuren en chemische middelen, met harsen en pigmenten, en graveerde in letters en symbolen. Het nieuwste Sardinië-avontuur is nog maar net begonnen... Fast Forward!’’.

RONDLEIDING Kunsthistorica Karin van der Beek verzorgt een aantal rondleidingen over de expositie ‘Fast Forward’. Van der Beek is een groot kenner van het werk van Bierenbroodspot en een enthousiast verteller. Kijk op slotzeist.nl voor meer informatie

OPENINGSTIJDEN Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, entree: 6 euro. Slot Zeist staat aan de Zinzendorflaan 1 in Zeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie