Na de ondertekening van het manifest. V.l.n.r.: Heleen Kool (Verloskundige Praktijk Zeist), Nienke Walstra (Stichting Samen Oplopen), Aniek Voet (Centrum Jeugd en Gezin Zeist), Angèle Welting (wethouder Jeugd gemeente Zeist), Nicolette Rigter (GGDrU) en Jan Willem Voogd (Meander Omnium).
Na de ondertekening van het manifest. V.l.n.r.: Heleen Kool (Verloskundige Praktijk Zeist), Nienke Walstra (Stichting Samen Oplopen), Aniek Voet (Centrum Jeugd en Gezin Zeist), Angèle Welting (wethouder Jeugd gemeente Zeist), Nicolette Rigter (GGDrU) en Jan Willem Voogd (Meander Omnium). Menno Bausch

Gelijke kansen voor (jonge) kinderen

24 januari 2023 om 14:38 Overig

ZEIST Alle professionals die een rol (kunnen) spelen in de eerste 1.000 dagen van het leven van kinderen in Zeist waren uitgenodigd voor het ‘’Netwerkcafé Kansrijke Start’’, afgelopen maandag in het gemeentehuis. De aanwezige professionals hadden medische beroepen of waren werkzaam in de sociale sector.

door René Borkent

Daar ondertekende onder meer wethouder Angèle Welting het manifest  ,,Kansrijke Start’’.

Als spreker was prof. dr. Tessa Roseboom uitgenodigd. Zij is hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Roseboom kon wetenschappelijk aantonen dat de vroege omgeving de groei en ontwikkeling van de foetus beïnvloedt en daarmee de latere gezondheid bepaalt. Haar onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter werden geboren, is inmiddels wereldberoemd. 

,,Alle organen zijn in de eerste twaalf weken na de conceptie in de  foetus aanwezig’’, vertelde ze in Zeist. ,,Daarom is investeren in een optimale omgeving zo belangrijk.’’

KANSEN Niet elk (ongeboren) kind heeft dezelfde kansen, vertelde Roseboom. Zelfs in Nederland, ja zelfs in een stad als Amsterdam al zijn er verschillen. Een kind dat geboren wordt in het centrum van Amsterdam heeft gemiddeld een beter geboortegewicht, jaren daarna een hoger schooladvies en uiteindelijk een hoger inkomen dan een kind wiens wiegje in Amsterdam Zuidoost stond. 

De benadeelde groep heeft een slechtere gezondheid, zegt Roseboom: ,,In Nederland wordt 80 procent van de ziektekostenclaims ingediend door tien procent van de bevolking.’’ Bovendien werkt zoiets door in volgende generaties: ,,Voor wie zelf onveilig is opgegroeid is het heel moeilijk om het eigen kind wel veilig te laten opgroeien’’, zegt Rooseboom.

ACHTERSTAND Verschil maakt al hoeveel er met het kind gepraat wordt in huis, of er liedjes worden gezongen, of dat er wordt voorgelezen of niet. Op z’n derde verjaardag kent een kind uit een ‘’taalrijk’’ gezin zo’n 1100 woorden, een kind uit een ‘’taalarm’’ gezin kent er maar 500, minder dan de helft. Die achterstand werkt een leven lang door. 

Daarom wil de gemeente Zeist eraan meewerken dat kinderen al in een heel vroeg stadium zo veel mogelijk gelijke kansen krijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie