Afbeelding

Fietsen voor een leven zonder hartproblemen: ‘Dat was mijn moeder niet gegund’

23 september 2023 om 07:12 Overig

SOESTERBERG / DEN DOLDER Op zondag 24 september gaat Cycle NL voor de tweede keer van start. 700 fietsliefhebbers uit het hele land trappen geld bij elkaar voor de Hartstichting. Vliegbasis Soesterberg is de startplek van deze tocht. Vanwege broedvogels is deze slechts een korte periode open voor grote evenementen.


De 700 deelnemers kunnen fietsend sponsorgeld ophalen. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Maar deelnemers dragen ook direct bij aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. De deelnemers kunnen bij een zogenaamd checkpoint hun waarden laten meten, voor, tijdens en na het evenement.

MOEDER PLOTSELING OVERLEDEN

Voor Cees is dit niet zomaar een rit. “In maart is mijn moeder plots overleden”, vertelt hij. “Ik zag deze tocht en wist meteen dat ik hem moest gaan fietsen.” Cees koos meteen voor het maximaal aantal kilometers: “Ik wil geld ophalen en daar ook echt iets tegenover zetten. Wat is een mooiere drijfveer dan het jezelf zwaar maken met je moeder in gedachten?”
Cees bracht flink wat geld bij elkaar en dat ontroert hem: “Het is heel bijzonder dat mensen je zo steunen”, zegt hij. “Uiteindelijk doe ik het voor de toekomst. Ik zie wat techniek kan doen. Ik wil daaraan bij dragen, zodat mensen een mooi en lang leven hebben. Dat was mijn moeder niet gegund.”

KINDERHART

Mark gaat het avontuur aan op zijn mountainbike: “Ik fietste een tijdje terug veel, maar door drukte op het werk werd dat steeds minder. Voor dit event schafte ik een nieuwe aan. Ik ben een beginner, dus ik begin met 27 kilometer mountainbiken”, lacht hij. Ook hij pakt niet zomaar de fiets weer op: “Toen mijn zoontje (6) zeven weken oud was, werd hij thuis ziek. Hij bleef maar huilen en dronk slecht. Toen hij een paar dagen later tijdens het huilen soms wegviel, dachten we: dit is niet goed”, vertelt hij. “In het ziekenhuis werd snel duidelijk dat het zijn hart was.” De kersverse ouders kwamen in een heftige rollercoaster terecht: “Hij moest met spoed naar het kinderziekenhuis in Rotterdam. Heel de rit lang is hij gereanimeerd.” Wekenlang kwamen Mark en zijn vrouw op bezoek en telkens zag het er slechter uit. “Tot het nieuws kwam dat ze niets voor hem meer konden betekenen”, slikt Mark. Maar toen de artsen hem van de apparaten afhaalden, krabbelde hij op. “Nog geen twee weken later zaten we weer in Utrecht, met een jongetje dat alles weer zelf deed!” “Jordy, met wie ik dit avontuur aanga is ook ouder van een hartekind. We ontmoetten elkaar in het ziekenhuis en zijn sinds dien goede vrienden.” 

Net als Cees, stappen zij ook op de fiets voor de toekomst. Want zijn verhaal kent helaas ook veel andere kanten: “We hebben heel veel ouders ontmoet van wie de kinderen zijn overleden in het ziekenhuis. We denken aan hen als we straks op de fiets zitten.” 

NEDERLAND FIETSLAND

De Nederlandse editie van CYCLE vindt voor de tweede keer plaats, na het succes van de editie in 2022 en bestaat naast de internationale fietsevenementen van de Hartstichting. Zo fietsten tientallen hobbywielrenners de afgelopen jaren al naar Berlijn, Parijs en Kopenhagen.
“We weten dat veel mensen graag in beweging komen voor het hart”, vertelt Annelieke Bosma, die het evenement namens de Hartstichting organiseert. Maar de organisatie merkte dat meerdaagse etappes (zoals 650 kilometer naar Kopenhagen) niet voor iedereen haalbaar is. “Daarom hebben we vorig jaar een Nederlandse tocht in het leven geroepen, en dat was een groot succes.”

 Meer over de fietstocht op de website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie