Afbeelding
Foto Pixabay

Verplicht energielabel C of beter voor kantoren: voorkom een boete!

Partnercontent

Ieder kantoor moet er vanaf 2023 aan geloven: minimaal energielabel C. Kunnen kantoren vanaf dit jaar niet voldoen aan dit energielabel, dan riskeren ze een boete. Dat betekent dat veel eigenaren van kantoorpanden aan het werk moeten, want wij lopen in Nederland erg achter als het aankomt op duurzaam energieverbruik.

Kantoren vóór bouwjaar 2000 voldoen meestal niet aan de eisen

Meestal zijn het kantoren die vóór 2000 zijn gebouwd die niet voldoen aan het energielabel. Zaken zoals slecht geïsoleerde daken, verwarming via een oude gasketel en verlichting met een TL balk zijn vaak het probleem. Dit zijn zaken die makkelijk kunnen verduurzaamd en waar het eerst naar gekeken moet worden. Wil jij weten wat het energielabel van jouw bedrijfspand is? Vraag via EnergielabelVoorMijnPand.nl voordelig en snel een geldig energielabel aan.

Overheid is vanaf 2023 niet zo coulant meer voor vastgoedeigenaren

Het probleem ligt vooral bij vastgoedeigenaren die het nemen van duurzame maatregelen voor zich uitschuiven. Dat komt omdat ze opzien tegen het maken van dure en ingewikkelde investeringen. Daarbij vragen ze zich af hoe ze deze kosten kunnen doorberekenen aan de huurders van de panden. Ook hopen ze dat de overheid de gestelde deadlines uitstelt. Maar de overheid is vanaf 2023 niet zo coulant meer. Voldoe je in 2023 niet aan de gestelde eisen, dan is het simpel het kantoor sluiten. Het verhuur wordt verboden en bij verkoop riskeer je een boete van ruim 20.000 euro. 

Genoeg mogelijkheden om niet overvallen te worden door maatregelen

Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om te voorkomen dat je als kantooreigenaar door alle maatregelen wordt overvallen. Dat begint namelijk al bij het laten uitvoeren van een energie check. Wat is je huidige energielabel status? Voldoet dat op dit moment niet dan is het slim om advies in te winnen. Voer werkzaamheden tegelijk uit met een reguliere groot onderhoud. Besluit je om het dakleer te vervangen van het kantoor dan kun je net zo makkelijk ook gelijk zonnepanelen aanleggen en de isolatie aanpakken.

Wordt een stroomproducent

Gelukkig zijn er genoeg subsidies voorhanden om je kantoorpand energiezuiniger te maken. Heb je uiteindelijk een energielabel C dan is de terugverdientijd zo’n 5 jaar. Ga je investeren naar een energielabel A dan duurt het 2 keer zo lang. Kijk vooral naar de lange termijn. De kosten van het gas stijgen namelijk erg hoog en ook voor stroom ga je steeds meer betalen. Interessant is het om stroomproducent te worden. Zet panelen op je dak en lever elektriciteit terug aan het stroomnet. Zo wordt de terugverdientijd ook korter.

Vastgoedeigenaar moet nu in actie komen

Het is nu voor de vastgoedeigenaar tijd om actie te ondernemen. Zo niet dan dreigen er serieuze boetes en kunnen er verplichte sluitingen van kantoren plaatsvinden. En uiteindelijk kun je het verduurzamen van energie zien als een financiële prikkel. Energie wat je namelijk niet verbruikt komt gelijk aan de goede kant van je balans te staan. Dit is een soort prikkel waar iedere ondernemer wel gevoelig voor moet zijn. Ook om het energielabel van je winkelpand te verbeteren is het nemen van energiebesparende maatregelen zeer interessant. Winkelpanden vallen (nog) niet onder deze verplichting, maar het kan zomaar dat deze snel volgen.

advertentie
Afbeelding
Vijf zomers vakantieouder voor Duitse Sacha 33 minuten geleden
Afbeelding
Trevira2000 in De Wijngaard 21 uur geleden
Afbeelding
Afdeling Zeist van Alzheimer Nederland zoekt pr-vrijwilliger gisteren
Afbeelding
Meer burenoverlast door corona 20 mei, 18:00
Afbeelding
Geslaagde jubileumdag van 50-jarige De Wittenberg 20 mei, 14:09
Afbeelding
Visles op Seyster College Zeist 20 mei, 13:30
Afbeelding
Michiel Slob haalt Appeltje van Oranje op bij koninklijk paar MET VIDEO 20 mei, 08:38