Afbeelding
Foto: Pixabay

Inflatie en beleggen

Partnercontent

Zoals iedereen al ongetwijfeld heeft gemerkt, stijgen de prijzen van het leven dankzij inflatie. Maar wat is inflatie, en hoe zit het met inflatie en aandelen? Is een aandeel een goed middel om waardeverlies te voorkomen als geld minder waard wordt?

Wat is inflatie?

Inflatie kan worden uitgelegd als de stijging van het algemene prijspeil. Wanneer een selectie, of een mandje van geselecteerde goederen wordt genomen kan worden gemeten wat de stijging precies is.

De inflatie wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Uit dit percentage kan worden afgeleid wat het tempo van de vermindering in koopkracht is, wat weer als gevolg heeft dat de kosten van levensonderhoud duurder wordt. Uiteindelijk kan inflatie er ook voor zorgen dat de economische groei stokt, omdat men minder geld beschikbaar heeft om te spenderen in de economie.

Inflatie gemeten

Om inflatie te meten heeft men meerdere manieren gevonden. Er worden prijzen bijgehouden van verschillende mandjes producten en diensten en gekeken hoe de prijs van die selectie beweegt over tijd. Door inflatie worden dus de boodschappen duurder. Met die cijfers wordt een prijsindex opgesteld, die wordt vergeleken met een prijsindex van bijvoorbeeld een jaar geleden.

Een prijsindex die veel wordt gebruikt is de Consumer Price Index. De verandering van deze index weerspiegelt de verandering in de kosten van levensonderhoud.

Naast de Consumer Price Index bestaat er ook een index die bijhoudt wat de prijs is voor producenten en die index heet heel toepasselijk de Producer Price Index. Elke index geeft dus een gemiddeld gewogen prijsverandering weer die van toepassing is op de volledige economie, sector of een product. Centrale banken zoals de ECB streven in de regel een inflatiecijfer van ongeveer 2% na.

Wanneer inflatie negatief raakt, deflatie dus, geven consumenten en inkopers minder uit. Want waarom zou een consument nu een auto kopen, als diezelfde auto over een jaar goedkoper is voor de consument?

Aandelen

Iedere belegger wil de waarde van hun kapitaal intact houden, en als het even kan laten groeien. Zo zijn aandelen of ETF’s een betere bescherming tegen inflatie dan geld op de bank laten staan. Kijk eens op deze site waar dit aangeschaft kan worden. Men krijgt tegenwoordig een rente die vergelijkbaar is met de hoogte van de inflatie.

Daarnaast proberen centrale banken inflatie tegen te gaan door banken met geld te spekken. Dit geld wordt door banken in aandelen gestoken, waardoor de koers verder wordt opgestuwd. Beleggers kunnen hiervan profiteren wanneer het aandeel voor een hogere prijs wordt verkocht.

advertentie
Afbeelding
Vijf zomers vakantieouder voor Duitse Sacha 4 minuten geleden
Afbeelding
Trevira2000 in De Wijngaard 20 uur geleden
Afbeelding
Afdeling Zeist van Alzheimer Nederland zoekt pr-vrijwilliger gisteren
Afbeelding
Meer burenoverlast door corona 20 mei, 18:00
Afbeelding
Geslaagde jubileumdag van 50-jarige De Wittenberg 20 mei, 14:09
Afbeelding
Visles op Seyster College Zeist 20 mei, 13:30
Afbeelding
Michiel Slob haalt Appeltje van Oranje op bij koninklijk paar MET VIDEO 20 mei, 08:38