Afbeelding
Foto: Shutterstock

Pak een lekkend dak in een vroeg stadium aan

Partnercontent

Een lekkend dak kan grote gevolgen hebben, wanneer de lekkage niet snel genoeg verholpen wordt. Vocht wat tijdens een hevige regenbui via de beschadiging aan het dak naar binnen kan sijpelen, trekt hier in houten vloeren, houten constructies en bijvoorbeeld de wanden van de woning. Het risico hiervan is het ontstaan van houtrot, wat over het algemeen zeer lastig te herstellen is. Een ander risico zijn vochtplekken op muren en het plafond. Deze vochtplekken vormen een goede voedingsbodem voor schimmels. Zelfs als deze schimmels niet worden aangeraakt, kom je ermee in aanraking. De sporen van schimmels zullen namelijk in de ruimte zweven. Genoeg reden om een daklekkage aan te pakken, zodra deze wordt opgemerkt. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Professionele lekdetectie vaak benodigd

Om tot een oplossing te komen bij een lekkend dak, is het verstandig een professioneel lekdetectiebedrijf in te schakelen. Waar vaak geprobeerd wordt de bron van een lekkage aan het dak zelf op de sporen, wijst de praktijk uit dat dit zelden lukt. Het spoor van vocht door de ruimte is niet altijd even gemakkelijk te volgen. Daarbij kan de bron van de lekkage heel klein en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. Een lekdetectiebedrijf beschikt over verschillende hulpmiddelen, waarmee de bron van zo’n lekkage kan worden opgespoord. Onder meer ultrasone trillingen en bijvoorbeeld een infraroodcamera zijn voorbeelden van dergelijke professionele hulpmiddelen.

Lekdetectiebedrijf helpt ook bij andere lekkages 

Overigens wordt een lekdetectiebedrijf niet alleen benaderd bij het opsporen van een lekkage onder het dak. Ook voor het oplossen van andere lekkages in een woning is het raadzaam een lekdetectie uit te laten voeren. Op basis van de bron van een lekkage kan een plan worden opgesteld voor het verhelpen hiervan. Lekkages die veel voorkomen in huizen zijn onder meer: een lekkende afvoer, een lekkende waterleiding, een lekkende kraan en een lekkende dakgoot. Dat laatste lijkt ongevaarlijk, daar deze zich buiten de deur bevindt. Het tegendeel is waar, daar het water bij het naar beneden stromen gedeeltelijk in de muur kan trekken. In het bijzonder, wanneer het om een poreuze, niet-geïmpregneerde muur gaat.

Loodgieter zorgt voor de oplossing bij een lekkage

Een lekdetectiebedrijf zal bij een lekdetectie nadien een uitgebreid rapport opleveren over de exacte locatie van de bron van een lekkage. Over het algemeen zorgt zo’n partij niet voor de realisatie van de oplossing om de lekkage te verhelpen. Hier schakelt men een loodgieter voor in. Het voordeel van dit alles zit in het feit, dat een loodgieter niet onnodig veel schade aan bijvoorbeeld een wand hoeft aan te richten bij het oplossen van de lekkage. De loodgieter weet op basis van het rapport van het lekdetectiebedrijf immers precies waar zich de lekkage bevindt. 

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren