Afbeelding
Foto: Unsplash

Laat u meeslepen door de kunst: Alles wat u moet weten over Van Gogh Exhibit: The Immersive Experience

4 jul, 08:20 Partnercontent

Als u alle bekende musea in Nederland al gezien heeft en eens opzoek bent naar een andere ervaring, dan is de Van Gogh Immersive Experience misschien wel iets voor u. Deze activiteit heeft de laatste paar jaren de wereld veroverd en is de perfecte activiteit voor 2022. De Van Gogh Immersive Experience is een virtual reality tentoonstelling van de schilderijen van Vincent van Gogh, waar u helemaal in de ban zult raken van zijn schilderijen. Ontdek hier wat u kunt verwachten en waar u deze mooie tentoonstelling kunt bekijken.

Een meeslepende ervaring

Een gemiddeld museum heeft witte muren, met een op elke muur een paar kunstwerken. Deze ‘immersive experience’ tentoonstelling helemaal anders. Hier gaan de bezoekers van de ene zaal naar de andere, waarbij de muren, de vloeren en vaak zelfs de plafonds versierd zijn met bewegende projecties van de werken van Van Gogh. De werken worden gewoonlijk vergezeld door passende muziek. De bewegende beelden gaan over op de verschillende werken van Van Gogh, dus zo ziet u zijn schilderijen vaker voorbijkomen. U kunt alle iconische werken van Van Gogh verwachten, waaronder De Aardappeleters (1885), De Sterrennacht (1889), Zonnebloemen (1888) en De slaapkamer (1889). Deze zijn uitvergroot zodat de hele muur bedekt is met de projectie.

Op sommige locaties worden ook gebruiken ook zintuiglijke elementen, zoals aroma’s van ceder, cipres, citroen of nootmuskaat, om de bezoekers nog meer in de werken op te laten gaan. Andere locaties maken gebruik van virtual reality headsets die de bezoekers meenemen in de beleving van de kunstenaar.

Andere kunstenaars hebben soortgelijke tentoonstellingen gehad, vooral Picasso en Monet, maar de populariteit van Van Gogh maakt zijn exposities tot de meest succesvolle. Er zijn ook tentoonstellingen geweest die een thema belichten, bijvoorbeeld Japanse kunst. De eerste tentoonstelling in 2008 was getiteld “Imagine Van Gogh: The Immersive Exhibition”. De tentoonstelling werd opgezet door Annabelle Mauger, die zich liet inspireren door een model dat door de grootvader van haar man was gemaakt, en dat bekend staat onder de naam “Image Totale”.

De hele wereld over

Deze interactive tentoonstelling gaat de hele wereld over; voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten. Na de tentoonstelling van Mauger in 2008, waren Atelier des Lumières in Parijs in 2018 een van de eerste om een grootschalige digitale tentoonstelling te maken. Toen begonnen steeds meer landen deze tentoonstelling te vertonen en werd het een wereldwijd fenomeen.

In Nederland is deze van Gogh tentoonstelling gecombineerd met werken van Rembrandt onder de naam “Vincent meets Rembrandt: the Untold Story” en is Amsterdam te zien. Wilt u toch liever deze activiteit doen tijdens uw vakantie in het buitenland? Dan kan dat, want in veel steden is deze nog te zien. Binnen Europa, kan dat in Londen bijvoorbeeld en in Frankrijk in Toulouse. Echter, de meeste van deze tentoonstellingen zijn te vinden in Amerika. Nu volledig gevaccineerde reizigers weer naar Amerika mogen reizen, kan dit het perfecte excuus zijn om een van de 14 steden in Amerika te bezoeken waar de expositie nog loopt, bijvoorbeeld New York, Miami, New Orleans of Seattle. Vergeet alleen niet dat u van tevoren een ESTA voor Amerika moet aanvragen, naar welke stad u ook in Amerika gaat. Een ESTA is een elektronische reistoestemming dat een visum vervangt en verplicht is voor alle reizigers met een Nederlandse Nationaliteit. Een ESTA kan makkelijk online worden aangevraagd en is twee jaar geldig. Zo kunt u dus vaker met het ESTA naar Amerika reizen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
En weg zijn de borden... 7 uur geleden
Afbeelding
‘Plogging’: ruim zwerfafval Vuelta-parcours op 9 uur geleden
Afbeelding
Zondagmiddag in Slottuintheater: popconcert voor kinderen 14 uur geleden
Afbeelding
Saestum Skills Clinic voor kinderen 15 uur geleden
Afbeelding
Masterclasses voor strijkkwartetten 17 uur geleden
Afbeelding
Open tuin met zilverwerk uit Zeist 11 aug, 16:13
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta op 19 en 20 augustus 11 aug, 14:55